Сочни десерти с праскови

Десерти с праскови

Прасковите са любими плодове - много сочни и ароматни. С тях можем да си направим най-различни десерти – крем, кекс, пай, торта и др.

Ние сме подбрали три рецепти на сладки изкушения с праскови – може би последната е малко по-претенциозна заради съдържанието на маскарпоне. И трите обаче стават вкусни и ароматни.

Карамелизиран сладкиш с праскови и стафиди

Необходими продукти: 2 ч.ч брашно, 1 ч.ч захар, 1 пак. бакпулвер, 3 яйца, ½ ч.ч прясно мляко, масло 70 г, праскови, стафиди или грозде

Начин на приготвяне: Първо разтопявате малко масло и намазвате тавата – изсипвате част от захарта по дъното и включвате на около 200 градуса. След като захарта се карамелизира, извадете тавата и наредете нарязаните на полумесеци праскови.

Кекс с праскови

Плодовете да са плътно наредени, добавете и нарязани на половини гроздови зърна или предварително накиснати в ром стафиди. Оставете да поизстине. През това време разбийте яйцата, добавете млякото, захарта и брашното с бакпулвера. Залеете плодовете и печете на около 180 градуса.

След като сладкиша стане готов, извадете го от фурната, изчакайте малко да изстине, след което обърнете в подходяща форма. Можете да го сервирате с топка сладолед. Ако предпочитате, може да го залеете със сироп от компот от праскови.

Следващият десерт се приготвя много бързо и лесно, а става много вкусен. Хубавото при него е, че не изисква много продукти – ако не разполагате с бадеми, можете да ги пропуснете или да ги замените с други ядки. Ето какви ви е нужно:

Десерт с праскови

Десерт с праскови

Необходими продукти: 4 праскови, 1/3 пак. масло, 50 – 100 г бадеми, 2 с.л захар, 30 г шоколад, 2 с.л стафиди, 2 с.л ром, 1 к.ч десертно бяло вино, сметана

Начин на приготвяне: Стафидите натопявате в рома и ги оставяте за няколко часа, за да набъбнат. Обелвате и разполовявате прасковите. Внимателно с помощта на лъжичка разширете отвора на прасковите. В купа разбийте маслото и ситно нарязаните бадеми, захарта, настъргания шоколад и стафидите.

Сладкиши с праскови

С лъжица напълнете половинките праскови и сложете в съд, който предварително сте намазали с масло. Залейте плодовете с десертното вино. Изпечете за 20 минути в умерена фурна, а след това сервирайте със сметана.

Торта с бишкоти и праскови

Необходими продукти: 700 – 800 г праскови, 120 г пудра захар, 200 г бишкоти, 300 г извара, ½ кг маскарпоне, лимон, ром

Начин на приготвяне: Прасковите трябва да попарите и да обелите, след което да ги пасирате с половината пудра захар. В отделна купа сложете маскарпоне, извара и другата половина от захарта, както и кората от лимона – разбийте ги до получаването на крем.

С тези два крема ще покриете бишкотите – тях наредете в тава с подходяща форма, най-добре правоъгълна и ги полейте с малко ром. Сложете от единия крем, после от другия, след което отново следва ред бишкоти.

После добавете отново ром върху бишкотите, после от плодовия крем и този с изварата – оставете тортата в хладилник за няколко часа.

Рейтинг

5 3
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати