Какво да ядем, когато сме уморени

Пламена МладеноваПламена МладеноваДжедай / Автор
Хранене при умора

Често в натовареното ежедневие изпитваме чувство на умора. А когато имаме още куп неща за вършене, това е доста неприятно. Лекът за това състояние може да е консумацията на някои храни, носещи прилив на енергия.

Като цяло чувството на ленивост се поражда по различни причини. Основната обаче е неправилното хранене. Тъй като храната е горивото на организма, от качеството и зависи как ще се чувстваме.

На първо място най-добре е да започнем деня със стойностна закуска. Именно тя ни поддържа бодри и концентрирани, помага ни да редуцираме килограмите си, като ни предпазва от преяждане през деня.

Експертите препоръчват консумацията на повече въглехидрати за енергия и белтъчини за издръжливост. От друга страна е добре да се избягват прекомерните количества захар, тъй като е доказано, че децата, които консумират захар със закуската си, са по-склонни да ядат повече на обяд.

Банани

По време на обяда е добре да се заложи на нискомаслен протеин. Той повишава производството на мозъчни химикали, наречени “катехоламини”, които ще поддържат жизнеността и енергичността целия следобед.

Ако пък трябва да сте концентрирани и вечерта, то също като на обяд изберете нискомаслен протеин и зеленчуци, за да избегнете приемането на твърде много въглехидрати.

Ако ли не – изборът е ваш. Стига да не залагате на тежки храни. Вечер стомахът работи по бавно и обилното хранене може да попречи на здравия сън.

Като цяло организмът ни се нуждае от храни, които ускоряват метаболизма. Те трябва да поддържат стабилни, както нивото на кръвната захар, така и на енергията. По-голямата част от енергията се набавя от въглехидратите.

Моркови

Те по-лесно се превръщат в глюкоза, която от своя страна е най-използваното гориво за енергия. Те обаче трябва да се приемат в комбинация с останалите храни.

В класацията за топ-енергийни храни влизат:

1. Нишестени въглехидрати. Това са кафявият ориз, пълнозърнестите храни, овес и ръж;

2. Протеини. Най-вече пилешко и пуешко, морски дарове, тофу, кисело мляко, сирене, яйца, ядки и семена, мазни риби;

3. Зеленчуци. Най-добре действат артишок, цвекло, броколи, брюкселско зеле, моркови, гъби, чушки, спанак, сладки картофи, аспержи, ряпа;

4. Плодове. Енергизиращи са малини, боровинки, круши, ябълка, банан, авокадо, ягоди, ананас.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати