gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как се работи с желатина

Как се работи с желатина

Крем с Ягоди

Желатинът няма миризма и вкус, той е прозрачен и обикновено се продава във вид на прах. На някои места се продава желатин и на листове. Желатинът се използва за различни видове ордьоври и десерти, с негова помощ се украсяват торти, кремове и сладкиши.

Най-лесният начин за работа с желатин е следният: разтваряте го в студена вода, след това го разтваряте на водна баня и го добавяте към продуктите, които са посочени в рецептата.

Никога не оставяйте желатинът да кипне, докато го разтваряте. Точно затова той се разтваря на водна баня, за да се избегне подобен ефект. Ако оставите желатина да кипне, той ще се сгъсти и няма да може да бъде добавен към останалите продукти.

Добре е да използвате за накисването на желатина студена преварена вода. Оставете го да набъбне, за да можете след това да го разтворите. Желатинът се накисва във вода, която е шест пъти повече като количество спрямо желатина. Оставя се поне за половин час.

Желатин

Важно е да се спазват пропорциите, за да се получи красив резултат с приятна консистенция. Ако добавите 20 грама разтворен желатин в един литър течност, ще се получи така нареченото треперещо желе. Ако в един литър течност добавите около 50 грама желатин, ще получите желе, което може да се реже с нож.

Когато използвате желатина в комбинация с плодове, трябва да ги нарежете на ситно, защото желатинът не може да се закрепи върху едро нарязани плодове.

Не се препоръчва охлаждането на желето да става във фризер, защото става на кристали. Винаги гледайте срока на годност на желатина, за да не развалите ястието.

Най-лесното желе, което можете да приготвите, е от плодове или плодов сок. Накиснете 15 грама желатин в половин литър вода. След един час добавете литър и половина плодов сок или сок от компот, като предварително сте го затоплили до 60 градуса.

Сложете съда на огъня и 10 минути го нагрявайте на бавен огън, без да кипне, като го разбърквате постоянно. В купички се слагат нарязани плодове и се заливат със сока. Може да направите плодово желе и без плодове, само от сок.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 5
4 1
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати