Как да направим идеалното телешко печено

Как да направим идеалното телешко печено

телешко печено

Телешко печено е специалитет, подходящ за семейни събирания по всякакви поводи. Ястието е изключително изискано и вкусно, поради което изисква и повече време за приготвяне. Идеалното телешко печено се постига с много старание и следване стриктно на стъпките за приготвянето му. Ето ги и тях:

Телешко печено

Необходими продукти: 1 телешко месо за ростбийф, 4 скилидки чесън, 7-8 стръка розмарин, черен пипер, готварски термометър

Начин на приготвяне: Приготвянето започва още със закупуването на месото. То трябва да е голямо и с част от мазнината, оставена на горната част на месото. Може да е сирлойн, контрафиле или друго. За правилните пропорции най-добре се консултирайте с месаря.

Парчето телешко се оставя на стайна температура за 1-2 часа, за да се отпусне. Фурната се загрява на 160 градуса, най-добре без вентилатор. Телешкото месо се натрива добре с една-две от обелените скилидки чесън и малко черен пипер.

Печено телешко

За приготвяне на идеалното телешко печено ще ви е необходима тава за печене на месо с решетка. Ако не разполагате с такава, то задължително трябва да пригодите друга решетка върху обикновена тава. Едно от основните правила в тази рецепта е месото да не седи в собствения си сок, а над него.

Стръковете розмарин се измиват и подсушават. Заедно с разполовените на две скилидки чесън се подреждат върху решетката на тава за печене. Върху тях се поставя телешкото месо с мазнината нагоре.

Така приготвено, месото се слага във фурната. Когато се зачерви добре, с лъжица или готварска пипета се взима по малко от отделените на дъното на тава сокове и се полива.

Готовността на месото се определя с термометъра. Тя се мери само в средата на най-дебелата част на парчето. Ако желаете то да е алангле, тя ще е около 50 градуса. Средно изпечено е на 65 градуса, а добре изпеченото – на 75 градуса. Времетраенето всеки път е различно, като варира между 3-4 часа.

Когато е готово, месото се вади и оставя да почине 20 минути. С останалите в тавата сокове можете да се приготви и сос за месото.

Т.нар. грейви сос за месото се приготвя в тавата със сока от печенето, 1 с.л. обикновено брашно или нишесте, бульон, червено вино, сол и пипер на вкус.

С лъжица се отделя по-голямата част от мазнината в соковете. Тавата се поставя на слаб огън. Нишестето или брашното се размиват в малко вода и се изсипват в тавата. Разбърква се добре и силата на котлона се увеличава. Добавят се виното, бульонът, сол и пипер на вкус. Бърка се с тел до получаване на желаната консистенция. Малко преди сервиране телешкото се полива с готовия сос.

Рейтинг

5 3
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати