Популярно от карибската кухня

Карибска храна

Карибската кухня е сред най-екзотичните, смес от испанската, френската, африканската, индианската и индийската кулинарни традиции. Местното население ги е съчетало по неповторим начин, добавяйки по нещо от себе си. Деликатесите, типични за Карибите, са не само вкусни, но и изключително здравословни и полезни.

Разположението на карибските острови в тропическия пояс осигурява богат набор от плодове. Тук могат без проблем да се открият кокосови орехи, ананас, маракуя, манго, банани, смокини, нар, карамбола, гуава и много други видове, типични само за тези острови. Често, те не достигат до другите части на света, тъй като са прекалено деликатни за транспортиране.

Плодовете са сред основните суровини при приготвянето на местните деликатеси. Те се поднасят както сладки, така и солени. Така например от плодове като мангото и папаята се приготвят сладка, десерти и напитки. Най-популярният хляб пък се приготвя от сърцевината на кокосови орехи. От нея се правят и сладолед и прочутата пиня колада.

Кубинска кухня

Месото на Карибите задължително се сервира със сосове. Основа на всеки един от тях е кокосовото мляко. Най-популярна подправка е чилито. Традиционното ямайско чили е толкова люто, че на етикета му с големи букви пише Pain is good - „Болката е удоволствие“.

Друг популярен деликатес на Карибите са печените банани. Те се правят от вида Плантейн – вид малки, зелени банани. Те се запичат на грил, пържат се, правят се на чипс или се добавят в месни пайове.

Освен на плодове, островите са богати и на зеленчуци. Сред най-популярните е местният зеленчук „каллалу“, от който се приготвя вкусна супа, носеща неговото име. От другите култури най-консумирани са бобовите растения. Интересно е да се отбележи, че повечето бобени яхнии се сервират с ориз. Оризът изобщо е най-често използваната гарнитура тук.

От месата на Карибите най-много се консумира птичето. Най-често приготвяната рецепта е маринована птица с джинджифил, лайм и чили, изпечена на грил. Сред специалитетите е и пилето, подправено със сместа от подправки „джърк“. По-малко популярни са свинско и телешко. На Ямайка пък традиционен специалитет е козе месо с къри.

Агнешко по карибски

Както на всички острови, така и на Карибите се ловят и консумират стотици видове риба - костур, риба меч, барбун, кефал и още много други. Те се пекат на грил, задушават се, правят се на чорби и яхнии. Скаридите и омарите са предпочитаните морски дарове. Те се използват при приготвянето на две типични местни ястия – омар по креолски и кокосови скариди. Типично за Карибските острови е и готвенето на продукти като морски таралежи, костенурки и панирани рапани.

Десертите на Карибите са всевъзможни – суфлета, мусове, пайове, сладкиши, т.н.т. честа практика е да се овкусяват с ром.

Вижте някои неустоими екзотични рецепти от карибската кухня: Карибска салата, Карибски мъфини с кокос, Карибска пица, Рататуй по карибски.

Рейтинг

5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати