Как да мариноваме зеленчуци
gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Как да мариноваме зеленчуци

Как да мариноваме зеленчуци

Надежда НедеваНадежда Недева
Джедай
967509
Мариновани зеленчуци
Презареждаща се електрическа помпа за вода, USB зареждане
Практичен аксесоар за вашия дом:
Презареждаща се електрическа помпа за вода, USB зареждане
40.00 лв.
Виж ››

Погрешно е да се мисли, че само месните продукти, рибата и морските деликатеси могат да се мариноват. Голяма част от зеленчуците подлежат също на мариноване. Може това да не важи за зелените салати например, но зеленчуци като гъби, моркови и тиквички спокойно могат да бъдат мариновани, като по този начин ще обогатят вкусовете си.

Мариноването на зеленчуци освен това се оказва много практично и по отношение на удължаване годността на зеленчуците. Човек просто трябва да знае какви подправки и какви маринати да използва. Ето няколко варианта:

Мариновани гъби, тиквички, моркови, домати, лук и др.

Необходими продукти: 5 с. л. зехтин, 1 с. л. лимонов сок, 1 с. л. риган, 1 с. л. босилек, 1 с. л. чесън на прах, черен пипер и сол на вкус

Моркови

Начин на приготвяне: Всички продукти се смесват в купа и се разбъркват добре в хаванче. Зеленчуците, които сте избрали да мариновате, се поливат с така получената смес и се оставят да престоят около 15 мин. После могат да бъдат консумирани печени на фурна, на скара, изпържени или задушени.

Мариновани моркови

Необходими продукти: 1 кг моркови, 25 г сол, 50 г захар, 200 мл оцет, 10 зърна черен пипер, 20 скилидки чесън

Начин на приготвяне: Всички подправки без морковите се смесват и заедно с малко вода се слагат да кипнат. След като сместа изстине, с нея се поливат морковите и се оставя за около 20 минути да попиват подправките в тях. След това се отцеждат и могат да бъдат консумирани както в прясно състояние, така и след термична обработка.

Мариноване на гъби за консервиране

Гъби

Необходими продукти: 1 кг гъби, 1 с. л. винен оцет, 30 г сол, 150 мл ябълков оцет, 2 дафинови листа, 15 зърна черен пипер, 4 зърна бахар, 2 карамфилчета, 15 г захар, вода

Начин на приготвяне: Измитите гъби се слагат във вряща вода заедно с 15 г. сол и виненият оцет, за да се бланшират. Отцеждат се и се подреждат в буркани. Отделно се приготвя марината от всички останали продукти заедно с 1 л вода. Тя се слага да ври и след като всичко е омекнало, с нея се заливат бурканите с гъбите. Запечатват се с капачки и се стерилизират 90 минути.

Опитайте още: Предястие от мариновани зеленчуци, Салата с мариновани зеленчуци, Мариновани зеленчуци на грил, Мариновани зеленчуци на скара, Мариновани пържени патладжани

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати