Съвети при печене на фурна

Съвети при печене на фурна

Ястията, приготвени на фурна, са не само много вкусни, но и много полезни. За разлика от пържените или панираните, приготвените на фурна ястия съдържат много по-малко мазнини и на практика могат да бъдат приготвени както за обяд и вечеря, така и за закуска.

Печенето във фурна освен това е и много лесно, защото не е нужно да стоим на крак пред печката, докато чакаме ястието да стане готово. Освен това по този начин се избягва и омирисването на къщата на манджи. Ето какво е добре обаче да знаете, когато искате да приготвите вкусно ястие, изпечено на фурна:

Когато печете на фурна винаги я включвайте предварително да се загрява до необходимата температура. Изключение се прави когато се готви в гювеч или в други съдове, които трябва постепенно да се затоплят.

За да не изсъхне ястието го покривайте с капак или с алуминиево фолио. За да постигнете запичане му махнете похлупака малко преди да е готово яденето.

Ако искате да печете месо без да слагате капак или алуминиево фолио, трябва непрекъснато да го поливате със соса, в който се приготвя, за да не изсъхне.

Ако готвите голямо парче месо, не го дупчете с вилица, за да проверите дали е готово, защото така ще изтече сокът му.

Съвети при печене на фурна

Ако приготвяте тестени изделия, като кекс или козунак, не отваряйте прекалено рано капака на фурната, защото те няма да бухнат.

След като сте сложили ястието във фурната, можете да намалите градусите. Всичко, приготвено на по-слаб огън, става по-вкусно.

Ако приготвяте книжен кебап, не усилвайте прекалено фурната, защото хартията, с която ще го поднесете може да прегори.

В почти всички случаи решетката на фурната трябва да бъде поставена малко под средата ѝ. Изключение се прави когато идеята е нещо да се запече и да получи коричка. Тогава решетката се слага по-нагоре.

Винаги изчиствайте с препарат фурната, за да не влияят миризмите върху вкуса на яденето. Какъвто и препарат да използвате за почистването ѝ, измийте го добре с вода.

Ако фурната Ви е с вентилатор, винаги намалявайте с 20 градуса печката когато го използвате.

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати