gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Правила при рязането на патладжан

Правила при рязането на патладжан

Патладжан

При повечето ястия патладжанът трябва да бъде нарязан, преди да бъде сготвен. Има два основни начина за разфасоване на вкусния зеленчук.

Първият е да се нареже на кръгчета, което е чудесно и удобно при повечето ястия, които изискват наличието на патладжан. Вторият е - на ленти, който е подходящ при приготвянето на слоести ястия като мусака и зеленчукови лазани.

Рязане на патладжан на кръгчета

Патладжани

Кръглите филийки патладжан се правят с най-обикновен разрез. Няма нищо сложно при тях. Кръгчетата са много подходящи при печене, приготвяне на вкусни ястия като патладжан с пармезан.

Не забравяйте, че патладжанът губи влага и се свива при готвене. За да се компенсира това, нарежете парчета от синия домат поне два пъти по-големи от тези, които ще са ви необходими за ястието, което ще приготвите.

Рязане на патладжан на ленти

Надлъжно отрязаните филийки патладжан са добри за печене на слоести ястия, в които искате зеленчукът да покрие по-голяма площ. За да ги направите, първо поставете патладжана изправен нагоре и отрежете кората от двете му страни, заедно с част от месото. Това не е задължително, но прави крайните парчета от синия домат да са по-месести и да имат по-хубав цвят и вкус, когато ги сготвите.

Гръцка мусака

След като сте отстранили кората, вече е лесно. В изправено положение просто срежете надолу по дължината на патладжана. Дебелината на парчетата зависят от нуждите на ястието, което приготвяте.

Избор на патладжан

При избора на сини домати търсете възможно най-малките зеленчуци, които можете да намерите. Това е препоръчително, защото месото им е по-нежно и по-малко влакнесто, отколкото при по-старите и по-големите.

Най-добри за консумация са патладжаните в периода август-октомври. Само 100 грама от този зеленчук съдържат над 80 полезни хранителни вещества. Овен витамини и минерали патладжанът съдържа и важни фитонутриенти, които имат доказани антиоксидантни свойства.

Част от тях са фенолни съединения като кафеева и хлорогенна киселини, а друга част са флавоноиди - предимно насунин.

За да упражните уменията си в кулинарната обработка на патладжан, ви предлагаме няколко вкусни рецепти: Пълнени патладжанени рулца, Яхния от патладжан, Паниран патладжан, Пълнен патладжан, Имамбаялдъ, Патладжанов дип, Мариновани пържени патладжани, Бюрек от патладжани.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати