Недостиг на йод

Морски Дарове

Йодът е част от групата на минералните соли и за разлика от витамините, мазнините и протеините, той няма хранителна стойност. В същото време обаче човешкият организъм не би могъл да съществува без минералните соли.

Благодарение на тях се стимулира отделянето на жлъчен и стомашен сок, спомага се за регулацията на обменните процеси, поддържа се правилното киселинно-алкално състояние в тялото и т. н.

Ако се стигне до недостиг на йод се нарушава дейността на щитовидната жлеза, появява се ендемична гуша, спада имунитета на организма, а според последните проучвания дори може да се стигне и до поява на рак. Ето защо е много важно да знаете какво представлява йодът и как да си го набавяте.

Йодът спада към микроелементите, които наред с желязото, флуора и меда са сред основните минерални соли, които имат жизнено важно значение за здравето ни.

В същото време те съществуват в малки количества в организма и е задължително да се научим как да си ги набавяме отвън. Добрата новина е, че йод има в големи количества в солта, която присъства непрекъснато в нашето меню.

Според всички твърдения на специалисти и диетолози употребата на сол трябва да бъде ограничена и това наистина е така. Но да се лишите съвсем от нея на практика е почти невъзможно. Тя е основна подправка и се прибавя на почти всички супи, яхнии, манджи и други.

Сол

Добре е обаче да знаете, че за предпочитане е да използвате морска сол, която не е чак толкова вредна и в същото време ще Ви даде необходимото количество от йод.

Йод в големи количества се съдържа и в рибата и в морските деликатеси, а тяхна консумация определено е полезна от всяка една гледна точка.

Неслучайно е прието е менютата на училищните столове, детските градини, яслите и всички останали обществени столове да се консумира поне веднъж седмично риба. А за японците, които са най-големият консуматор на риба и морски деликатеси е доказано, че са сред народите, които се хранят най-здравословно.

Особено полезен е йодът за децата. Освен, че подсигурява правилното функциониране на щитовидната жлеза, той и играе и огромна роля за умственото развитие на подрастващите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest