Египетската кухня - раят за вегетарианците!
gotvach.bg»Статии»Любопитно»Египетската кухня - раят за вегетарианците!

Египетската кухня - раят за вегетарианците!

Египетски пазар

Египетската кухня води началото си още от Древен Египет. Тя е запазила месните си кулинарни вкусове и ги е допълнила с тези на Средиземноморската кухня.

Зеленчуци и бобови храни

Египетската кухня е раят за вегетарианците, тъй като е изградена предимно върху консумацията на зеленчуци. Типично е хапването на доста ориз, поднесен със зеленчуци или месо. Широка е употребата и на бобени храни.

Едно от най-готвените ястия в Египет е националното ястие Кушари, което представлява смес от леща, макарони, ориз и лук, заляни с доматен или чеснов сос.

Кушари

Приготвя се, като лещата, оризът и макароните се сварят в подсолена вода и се изцедят след това. Запържваме лука, изцеждаме го от мазнината. Използваме прецедената мазнина от лука и заливаме зеленчуците, които сме смесили в тенджера. Слагаме тенджерата за 7-10 минути на огън, като бъркаме, за да не залепнат продуктите. Разпределяме храната на порции, като всяка заливаме с доматен или чеснов сос и отгоре нареждаме запържения лук.

Хляба

Египетски хляб

Спокойно можем да кажем, че египетската кухня се изгражда върху хляба. Той се поднася с всяко едно ястие. Египетската дума за хляб в превод означава живот, което говори само по себе си за центъра, който заема хлябът в живота на египтяните.

Традиционната питка Балади се използва директно за загребване на сосове или се разделя през средата и се пълни с хумус или кебап. Питките се пекат при изключително висока температура, достигаща 450 градуса - с това се цели бухването на иначе изтънените теста.

Подправките

Подправките заемат също централна роля при приготвянето на египетските ястия. Те допълват и обогатяват вкуса им. Използват се дафинов лист, розмарин, гьозум, лук на прах, чесън, шафран, естрагон, джинджифил, карамфил и много други.

Чаят

Чай

С особена почит в Египет се гледа на чая, който там се нарича шай. Има два начина за приготвянето на чай според региона. Черният чай Koshary, се приготвя по традиционен начин в Северен Египет, като се запарва в преварена вода, подслажда се тръстикова захар и се овкусява с листа от джоджен, често и с мляко.

В Южен Египет се приготвя чаят Saiidi чрез варене на силен огън в рамките на 5 минути. Отново се поднася с тръстикова захар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати