Аромати и характерни ястия от Етиопската кухня

Инджера

Интересно за етиопската кухня е, че е изключително повлияна от религиозната принадлежност на етиопците, които са коптски православни християни и спазват всички пости: Коледни, Великденски, включват някои по-кратки и задължително постят в сряда и петък през цялата година. Тези пости заемат около 250 дни в годината, които не позволяват консумацията на месо, яйца, сирене, като цяло никакви животински продукти.

Това е и причината етиопската кухня да е предимно вегетарианска и да се е развила в приготвянето на различни зеленчукови продукти по разнообразни начини. Това води и до употребата на много подправки, с които да се подобрят и разнообразят вкусовите качества на храната.

Една от най-употребяваните подправки е лютият червен пипер, който се добавя към почти всяко ядене. Чесънът също се използва често, за да придава плътен и богат вкус. Тъй като не използват животинска мазнина, те готвят предимно с масло от сусам и шафран.

Етиопска кухня

Въпреки продължителните пости в Етиопия все пак се консумира месо. Обикновено хапват пилешко, говеждо, козе месо и овче месо. Свинско не се консумира отново по религиозни причини. Популярни са и различните видове сладководна риба.

В Етиопия се отглеждат и доста плодове, сред които са бананите и цитрусите.

Тази кухня е известна най-вече с разнообразието си на тестени изделия - кифлички с многообразни варианти на пълнеж, сладкиши и най-вече специфичният им хляб, наподобяващ на голяма палачинка. Този хляб носи името инджера и с приготвя от брашно от теф, житно растение отглеждащо се само в Етиопия и Еритрея. Самият хляб се използва като поднос и върху него се нареждат разнообразни храни.

Теф

Друго характерно за етиопската кухня е, че при нея няма последователност на поднасянето на ястията, а всичко се сервира едновременно.

Завършек на всяко хранене в тази кухня е поднасянето на прочутото етиопско кафе, поднесено чрез спазването на традиции, запазили се през годините. Първо се пекат кафените зърна, след това се счукват в хаван и се заливат с гореща вода. Течността се прецежда и поднася.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати