Дюлята и нейните 100 полезни свойства
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Дюлята и нейните 100 полезни свойства

Дюлята и нейните 100 полезни свойства

Дюли
Практичен сушилник за прибори и съдове Лукс-20%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Практичен сушилник за прибори и съдове Лукс
36.00 лв.
28.80 лв.
Виж ››

Плодът на есента - дюлята, е създадена от майката природа не само за нашите вкусови рецептори, но също така и за нашето здраве.

Независимо от това как ние се възползваме от плода – суров, варен, сушен, дюлята поддържа свойствата си и ползотворните ефекти върху тялото.

На първо място, дюлите могат да поддържат цялата имунна система особено в студеното време, подобряват храносмилането и дихателната система, а също така може да помогне и в борбата срещу акне.

Пресните дюли са естествени средства за предпазване на черния дроб от заболявания, но помагат и срещу появата на психични разтройства. При пациенти с такива заболявания е добре в дневното меню да присъства и плод дюля.

Дюли и имунна система

Още преди 4000 години дюлята е била използвана от римляните и гърците за укрепване на имунната система. И нашите предци са знаели много добре защо да ги използват – те са богати на желязо, калий и магнезий.

Също така тези деликатеси на есента се радват на богато съдържание на биоктивни вещества – танин и пектин и на витамините А, Б, С и РР.

Дюля

Танинът в комбинация с пектин поддържат здравето на лигавицата на храносмилателния тракт.

Антиоксидантите, съдържащи се в дюлята, са истинска помощ в борбата срещу заболяване от рак.

Друго предимство е концентрацията на калий, намираща се в плода, която помага за намаляването на съдовото налягане.

Експертите приписват на дюлята 100 свойства, сред които са противовъзпалително, стягащо, успокояващо, като аналгетик, отхрачващо и др.

Похапвайки дюля на празен стомах, помагате за укрепване на венците, възстановявате минерализацията на зъбите, премахвате токсините и умората.

Съдържащият се витамин С в сока на плода помага в борбата срещу настинките и грипа и забавя процеса на еволюция на микроелементите, които го подкрепят.

Сок от дюли

Една чаша дюлев сок се препоръчва всеки ден в продължение на 30 дни за тези, които страдат от умора, имат проблеми със сърцето и дишането.

Пектиновите вещества на дюлята са от съществено значение за намаляването на холестерола.

Семената на дюлята и техните терапевтични ефекти

В помощ семената на дюлята са много ефектни при лечение на кашлица, астма, диария или маточни кръвотечения. Помага и при лечение на туберкулоза в ранен етап, трахеит, бронхит или ангина, като се препоръчва да се използват семената на дюлята.

Сбогом, анемия!

Дюлята стимулира апетита и за това се препоръчва в дневното меню на злояди деца в комбинация с мед, моркови и ябълки.

Насърчават и физическата сила.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати