Листните зеленчуци, които българската кухня все още недолюбва

Лоло Росо

Напоследък по щандовете в родните магазини трайно се настаниха пресни салати със страни имена: радикио, лоло росо, цикория, рукола. Те все по-често се срещат и в рецепти по кулинарни списания и книги. Тези зеленчуци внасят допълнително разнообразие на нашата трапеза. А и ето по няколко думи за тях:

Лоло росо

Марули

Този зеленчук идва от Италия и е един от най-популярните представители на марулите. Има меки и крехки листа, с къдрави червени ръбове. Нейната листна розетка прилича на разраснали се корали и по тази причина се нарича още коралова салата. Лоло росо притежава интензивен вкус с лек орехов отенък. Добре подхожда като гарнитура на стекове и медальони. В нея се съдържа голямо количество калций, а количествата минерални соли го нареждат на равно място със спанака.

Салата Рома

Салата Рома

Tя може да се нарече най-старата салата. В Италия тя е позната още от античността. Има сведения, че също така е използвана и за лечебни цели. В днешни дни тя е ценена заради сладките си хрупкави листа, от които се приготвя небезизвестната салата Цезар. Салата Рома се среща както зелена, така и червена на цвят. Тя е източник на витамин А и С, калций и желязо. Отлично се включва в диети.

Рукола

Рукола

Позната още в древния Рим, притежава леко пикантен вкус с леко нагарчаща нотка. Известна е още като билка с името мокреж или ранолечител. Тя има крехки листа, които отлично се комбинират с маруля. Руколата съдържа голяма част от известните витамини и органични киселини. Тя спомага за нормализирането на обмяната на веществата, повишава хемоглобина. Подходяща храна е при диабет и затлъстяване.

Цикория

Цикория

Това растение много прилича на салата, но е по-дребно и компактно. Има нейна разновидност с къдрави листа, който е познат в Англия под името ендивия. За салати се използвала още по времето на Римската империя. След това била забравена за дълго време и възродена отново в наши дни. Тя е част от съвременната кулинарна мода и се цени заради високото си съдържание на витамин С. Във Франция салатите с цикория се подправят със сос винегрет, горчица, див лук и чесън. Поднасят се с чеснови хлебчета и бекон. В западна Франция цикорията се предлага със сос от лешници. Това растение е богато на аскорбинова киселина, каротин, белтъчини, захар и соли на калия.

Салата Айсберг

Салата Айсберг

Тази салата е рожба на калифорнийски селекционери. Тя прилича на бяло зеле. Фермерите-производители на Айсберг салата я засипвали с натрошен лед по време на транспортирането, откъдето дошло и името ѝ. Съдържа около 90 процента вода и огромно количество фолиева киселина. Изключително богата е на витамини Е и К, съдържа ябълкова и лимонена киселина и соли на калция.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати