Съдове, подходящи за микровълнова

Съдове, подходящи за микровълнова

храна в микровълнова

В микровълновата фурна не могат да се използват съдове от всякакъв материал, а само такива, които пропускат микровълните. Те трябва да са устойчиви на контакт с горещите продукти и течности. В магазините можете да намерите най-различни съдове, специално пригодени за готвене, размразяване и затопляне на храна в микровълновата фурна.

Важно условие е те да нямат метални нишки за украса. С успех можете да ползвате съдовете, с които разполагате, ако отговарят на тези изисквания. Но ако съдът, който използвате, се затопли при загряване на фурната, а съдържанието му остане студено, не го употребявайте повече.

Формата на съдовете също е важна - за предпочитане е те да са кръгли или овални. Големият и плитък съд е по-подходящ от тесния и дълбок, тъй като е нужна повече енергия за загряването.

Съдовете от огнеупорно стъкло, порцелан, керамика са най-подходящи, тъй като освен че са с красив външен вид, но и могат да се използват направо за сервиране. Прозрачните стъклени съдове са много удобни, защото можете да проследите процеса на готвене.

Проверете предварително съдовете да нямат метални нишки, пукнатини или дръжки от метал. Керамичните съдове не трябва да са порести. Неподходящи за употреба са съдовете от оловно стъкло.

Хартията е подходяща за кратко загряване на по-ниска температура, както и за храни с по-ниско маслено и водно съдържание.

микровълнова

Домакинската хартия е удобна при печене на по-мазни храни, тъй като поема излишната мазнина. Восъчната хартия, използвана за чаши и чинии, трябва да се избягва, тъй като високата температура води до разтопяване на восъка.

Пласмасовите съдове, изработени от термоустойчива пластмаса, са подходящи за използване в микровълнова фурна. Обикновените полиетиленови торбички не се препоръчва да се употребяват.

Специалните торбички за печене са много удобни както за зеленчуци, така и за месо. Преди употреба трябва да се направят няколко дупки, за да може парата да излиза. Завързват се с конец, а не с метални щипки.

Памучни и ленени матерни могат да се използват за претопляне на хлебни изделия. Синтетичните материали трябва да се избягват. Дървените съдове и плетени кошнички са подходящи само за краткотрайно затопляне на по-ниска температура.

Могат да се използват дървени шишове, както и клечки за зъби за закрепване на рула с пълнеж и др., като все пак се внимава да не се запалят.

Металните съдове са особено неподходящи за готвене в микровълнова фурна, защото те отблъскват микровълните. Затова ги избягвайте, а също и съдовете от фолио, чугун, металните шишове и пр.

Допустимо е да се ползват само неголеми парчета алуминиево фолио за по-тънките части на продуктите. При по-големи повърхнини е възможна появата на искри. При използването на алуминиево фолио трябва да се има предвид, че покритата повърхност задължително трябва да бъде по-малка от непокритата.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати