Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Лукът е способен на това! Виж неговите 6 най-важни ползи

Лукът е способен на това! Виж неговите 6 най-важни ползи

ЗориЗори
Гуру
508
1 от 6 Снимки

1. Диабет


Изследванията върху животни показват полза от консумацията на лук за подобряване нивата на кръвната захар при животни, които имат диабет тип 2. Необходими са повече проучвания, за да се определи дали лукът има същия ефект върху хората и до каква степен.

Изследване отпреди няколко години в областта на хранителната и химичната токсикология заключава, че лукът или чесънът, давани на плъхове, болни от диабет, е подобрил нивата на кръвната им захар и други биомаркери, свързани с диабета, до нормални нива.

Други научни изследвания с животни са имали подобни резултати. Лукът може да има подобен ефект върху регулацията на нивата на кръвната захар и при хората, но са необходими повече изследвания, за да се определи до каква степен.

Лукът е нещо повече от лютив зеленчук, който може да ви накара да плачете. Той е богат на фитохимикали, подобни на тези в чесъна, които имат много ползи за здравето. Лукът и чесънът са част от семейството Allium, съдържащо серни съединения, които им придават уникалната миризма и вкус.

Лукът оказва много ползи за здравето, включително помага за регулирането на кръвната захар, има антиканцерогенни свойства, той е мощен антиоксидант, укрепва сърцето и заздравява костите.

Има много предимства за здравето от преминаването на диета, богата на плодове и зеленчуци - това е безспорно. Известно е, че лукът е с високо съдържание на антиоксиданта кверцетин, а и кверцетинът в лука е по-усвоим от тялото, отколкото от други храни, които го съдържат.

Лукът може да помогне за понижаване на кръвната захар и може да помогне за елиминиране на някои от страничните проблеми, предизвикани от диабет тип 2.

Лукът е източник на различни видове антиоксиданти, които предпазват клетките на тялото от увреждане, причинено от свободните радикали. Лукът може да помогне да се борим с раковите клетки, тъй като научните изследвания показват, че има обратна връзка между приема на лук и риска от рак.

Лукът може да помогне за понижаване на холестерола в кръвта, триглицеридите и за намаляване на образуването на съсиреци. Лукът може също да помогне за изграждането на силни кости и за намаляване на риска от остеопороза, да се бори със специфичните бактерии, свързани с образуването на пептични язви.

А сега е моментът да разгледате нашата галерия и да се замислите как да добавите повече лук към диета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Тази статия още не е коментирана. Бъди първият, който ще остави коментар към нея:Анонимен