Прочети това, преди да хвърляш пак хранителни продукти

Продукти

Лук

За да запазите лука от кълняемост или мухлясване, трябва винаги да го съхранявате на сухо, хладно и тъмно място. Съхранявайте го в отворени касетки вместо в торби, за да избегнете задържането на влага. Трябва да обърнете внимание и на различните видове лук: червеният лук се разваля по-бързо и може да се съхранява в хладилника. Белият лук може да се съхранява до няколко седмици, а кафявият лук може да издържи до шест месеца.

Сирене

Прочети това, преди да хвърляш пак хранителни продукти

Сиренето винаги трябва да се съхранява в хладилник. То трябва да бъде на хладно място, но не трябва да се замразява или да се държи на твърде ниска температура. Оптималната температура за съхранение на сиренето е 4°С. Всяка температура близко до замразяването ще разруши структурата му особено когато става дума за пресни меки сирена.

Уверете се, че не сте опаковали сиренето прекалено плътно, за да позволите на влажността да се изпарява и да предотврати плесента. За сирената като фета и моцарела се уверете, че те се съхраняват в достатъчно количество саламура. Това ще ги предпази от растеж на дрожди или бактерии.

Хляб

Прочети това, преди да хвърляш пак хранителни продукти

Ако имате малко домакинство или просто не разполагате с много хляб, може да откриете, че изхвърляте почти цели хлябове всяка седмица. Срокът на годност на хляба зависи от вида, който купувате. В общи линии видовете бял хляб имат тенденцията да се развалят много по-бързо от пълнозърнестите хлябове.

Хлябът се съхранява най-добре при стайна температура с изключение на горещо и влажно време, когато е по-добре да го съхранявате в хладилника, за да се предотврати появата на мухъл. За да запазите хляба от влажния въздух на хладилника си, опаковайте го в добре в плътно затворена кутия.

Ако знаете, че няма да ядете хляба си няколко дни, спокойно може да го приберете във фризера.

Стар хляб

Прочети това, преди да хвърляш пак хранителни продукти

Ако не сте успели да прочетете нашите съвети за съхранение на хляба по-рано и вашият хляб вече не е мек и свеж, не се паникьосвайте! Сега имате възможност да направите домашни крутони, които да метнете в супата или в салатата. Просто нарежете хляба на филии и натъркайте всяка филия със скилидка чесън. След това нарежете хляба на малки кубчета. Поръсете леко със зехтин и подправете със сол, черен пипер и любимите си подправки. Изпечете във фурната за 3-5 минути.

Банани

Банани

Отделете банани от купчината им, за да ги предпазите от прекалено бързо узряване. Не ги съхранявайте в хладилника, тъй като това може да ускори узряването им и да ги превърне в кафяви много по-бързо. За да удължите още живота на вашите банани, обвийте стъблата със залепваща обвивка (алуминиево фолио, стреч фолио). Но ако вече е твърде късно, винаги можете да използвате покафенелите банани за направата на смути или да изпечете от тях бананови мъфини.

Сосове, бульони и пресни билки

Билки

Ако имате излишък от сосове, домашно приготвени бульони или пресни билки, не се колебайте да ги замразите. Един от начините да направите това е да използвате форми за лед (за билки разпределете във формите и ги залейте със зехтин преди замразяване).

Замразяване на храни

Пресни плодове, зеленчуци, месо, супи и други бързоразвалящи се продукти могат безопасно да се съхраняват във фризера. Просто се уверете, че са увити внимателно и плътно, за да се избегне излагането им на въздух колкото е възможно повече!

Собствен компост

Компост

Ако всичко останало е неуспешно, винаги можете да използвате останалата част от хранителните отпадъци, за да направите свой собствен компост. Можете да компостирате всичко - от бананови обелки, до яйчени черупки, които по-късно могат да се използват като естествена тор за вашата собствена градина.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати