Многобройните ползи на портокалите и портокаловия сок

Многобройните ползи на портокалите и портокаловия сок

Портокалите са едни от най-вкусните и сочни плодове, предпочитни от малки, и големи. Хранителните вещества, които съдържа този слънчев плод, помагат на тялото да се бори срещу тежки заболявания като сърдечно-съдови проблеми, рак и стомашно-чревни нарушения, също така съдържат елементи, за които е известно, че имат противовъзпалително и антиоксидантнио действие.

Консумирайки го във вид на сок, тези полезни хранителни вещества бързо се абсорбират в кръвта, без да се затормозява храносмилателната система. Тук ще споменем само част от ползите от консумирането на портокаловия сок.

Прясно изцеденият портокалов сок е богат на полезни ензими. Той съдържа антиоксиданти (полифеноли и флавоноиди), които помагат на организма да се изчисти от свободните радикали – главните виновници за клетъчните изменения, довеждащи до онкологични заболявания.

Съдържа магнезий и калий. Калият спомага за доброто функциониране на мускулите, капилярите и кръвоносните съдове. Също така поддържа жлезите с вътрешна секреция и концентрацията на магнезия, който е най-важният микроелемент за сърдечно-съдовата система и сърцето. Магнезият предотвратява натрупването на лош холестерол и заздравява стените на кръвоносните съдове.

Многобройните ползи на портокалите и портокаловия сок

Източник на голямо количество витамин C. Витамин C е най-мощният стимулатор на имунната система, която ни предпазва от грип и настинки. Също така помага в борбата със свободните радикали – главни виновници за ранното стареене. При всички положения обаче е за предпочитане да се приема в естествен вид, а не под формата на таблетки или пастьоризиран сок.

Доказано е, че чаша или две прясно изцеден сок от портокал на ден могат да повишат концентрацията на витамин C в организма с 40 – до 60%. Това спомага абсорбирането на магнезия и желязото в организма. Магнезият, който регулира нивата на кръвната захар и инсулина, и желязото, което особено се препоръчва на хора, страдащи от анемия.

Предотвратява образуването на камъни в бъбреците. Портокаловият сок съдържа лимонена киселина и цитрати, за които е известно, че намаляват киселинността в урината – главна причина за образуването на камъни в бъбреците. Освет това, заради мощните си антиоксидантни свойства той чудесно средство за прочистване на организма. Ето защо горещо се препоръчва на хората с бъбречни проблеми.

Сияйна кожа и здрави нокти и коса. Благодарение на витамин C и фолиевата киселина, които спомагат производството на лутеин и колаген в организма, кожата увеличава своята еластичност, предазва я от вредните лъчи на слънцето и от изсушаване. Това е полезно за жените, за които е особено важно да се чувстват и изглеждат, млади, красиви и сияйни.

Ако обичате портокалов сок, не спирайте да си го приготвяте, тъй като ползите от този „божи дар“ са наистина незаменими.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати