Кулинарни тайни за вкусна агнешка главичка
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Кулинарни тайни за вкусна агнешка главичка

Кулинарни тайни за вкусна агнешка главичка

Нина ИвановаНина Иванова
Мастър Шеф
85321010335
Кулинарни тайни за вкусна агнешка главичка
Снимка: ГЕРГАНА ЯНКОВА
Комплект от 3 японски ножа с калъф за носене-24%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 японски ножа с калъф за носене
79.00 лв.
60.00 лв.
Виж ››

Агнешката главичка може да бъде приготвена по много и най-различни начини. Можете да я сварите, да я изпечете на фурна, да я сготвите в гювеч или да направите супа. Месцето от агнешката главичка можете да комбинирате с картофи на фурна, варени картофи, печен пресен лук, кромид лук, пресен чесън, чесън, ориз.

Месото от агнешка главичка можете да изпечете на фурна със спанак и ориз. Агнешката главичка можете да изпечете и във фолио. Подходящите подправки за вкусна агнешка главичка са червен пипер, сол и черен пипер. Когато варите агшешки главички, във водата сложете черен пипер и дафинов лист. С отделения бульон можете да направите вкусна супа.

Месото в ангешките главички не е много и затова обичайно се варят или пекат по няколко главички. Една главичка може да стигне най-много за двама, но по-ящните спокойно изяждат месото от една агнешка главичка.

Кулинарни тайни за вкусна агнешка главичка
Снимка: Даниела Русева

Преди да започнете да готвите агнешка главичка е добре да я измиете много старателно, за да премахнете съсиреците от нея. Също така е добре да почистите, ако има останала козина. Когато готвите агнешко е важно да не остават косми от козината по месото, за да не страдате от стомашен дискомфорт след като си хапнете вкусното агнешко месце.

Когато варите агнешки главички и те са готови, следва разчупването и изваждането на езика и мозъка. Добре е да изчакате да поизстинат главичките, за да не се изгорите, докато разчупвате костите. Отделете месцето от всички кости и можете да го комбинирате с различни гарнитури. Само му сложете малко сол и червен пипер.

Мозъкът от агнешките главички е много вкусен. След като го извадите от сварената главичка трябва да го обелите и е готов за консумиране. Можете да го консумирате само сварен и овкусен с червен пипер и сол. Но има и много други вкусни варианти, за да се насладите на прекрасният вкус на агнешкия мозък. Бихте могли да нарежете на хапки мозъка и да го полеете с масло, в което сте запържили лук или чесън. Чесъна и лука нарежете на ситно преди да запържите.

Кулинарни тайни за вкусна агнешка главичка
Снимка: Ваня Георгиева

Езикът от сварената агнешка главичка също трябва да бъде обелен, след като го извадите от главичката. Езикът е готов за консумиране веднага. Можете да го овкусите с червен пипер, сол и черен пипер. Друг вариант е да го нарежете на хапки и да го овкусите с разтопено масло и запържен в него лук или чесън.

И мозъкът и езикът от агнешките главички стават превъзходни, поляти с разтопено масло, дори и без чесън или лук.

Агнешките главички можете и да изпечете на фурна. Сложете ги в тава, намазана с масло и ги полейте със смес от разтопено масло, червен пипер и сол. Можете да ги завиете с фолио или просто да ги изпечете поляти с тази смес. През 15-10 минути можете отново да поливате главичките, като с лъжичка събирате сосът от тавата и поливате отгоре всяка главичка, за да се овкусят от всички страни.

Месцето от сварените главички можете да изпечете на фурна с ориз или с картофи. Друг вариант е да изпечете месцето с картофи и пресен лук. Много вкусна комбинация е и спанак с ориз и месцето от агнешките главички.

Кулинарни тайни за вкусна агнешка главичка
Снимка: Мария Симова

С месото от агнешките главички можете да приготвите и чорба. След като сте сварили главичките отделете месото и заедно със зеленчуците го сложете на котлона в тенджера. Подходящи добавки са домати, ориз, прясно мляко.

Подправките, които подхождат на тази вкусна чорба, са магданоз, целина, черен пипер, сол и девесил. Преди да поднесете ангешката чорба пригответе малко кисело мляко и прясно изцеден лимонов сок. Те са идеални за овкусяване на чорбата от агнешки главички.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати