Червени малини: хранителни факти, ползи и още

Ползи от малини
Пластмасов разпределител за прибори с 4 отделения
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пластмасов разпределител за прибори с 4 отделения
7.99 лв.
Виж ››

Малините са ядливите плодове на растителния вид от семейство розови. Има много видове малини - включително черни, лилави и златисти, но най-често се среща червената малина или Rubus idaeus.

Червените малини са местен вид за Европа и Северна Азия и се отглеждат в райони с умерен климат по света. Повечето американски малини се отглеждат в Калифорния, Вашингтон и Орегон.

Тези сладки плодове имат кратък срок на годност и се събират само през летните и есенните месеци. Поради тези причини малините е най-добре да се консумират малко след закупуването им.

В тази статия ще изследваме хранителната стойност и здравословните ползи от малините.

Малините са нискокалорични и пълни с хранителни вещества;

Малините ни захранват с много хранителни вещества, когато ги консумираме, въпреки че имат ниско съдържание на калории;

Една чаша (123 г) червени малини съдържа:

Малини

Калории: 64

Влакна: 8 грама

Протеин: 1.5 грама

Мазнини: 0.8 грама

Витамин С: 54% от референтния дневен прием (RDI)

Манган: 41% от референтния дневен прием

Витамин К: 12% от референтния дневен прием

Витамин Е: 5% от референтния дневен прием

Б витамини: 4-6% от референтния дневен прием

Желязо: 5% от референтния дневен прием

Магнезий: 7% от референтния дневен прием

Фосфор: 4% от референтния дневен прием

Калий: 5% от референтния дневен прием

Мед: 6% от референтния дневен прием

Малините са голям източник на фибри, като съдържат от по 8 грама на 1 чаша (123 грама плод) или 32% и 21% съответно от референтния дневен прием за жените и мъжете.

Те осигуряват повече от половината необходим витамин С на ден, водоразтворим хранителен елемент, който е от съществено значение за имунната функция и абсорбцията на желязо.

Малините също съдържат малки количества витамин А, тиамин, рибофлавин, витамин В6, калций и цинк.

Малини

Малините са мощни антиоксиданти и могат да намалят риска от заболявания. Антиоксидантите са растителни съединения, които помагат на клетките да се борят и да се възстановят от оксидативния стрес. Оксидативният стрес е свързан с по-високия риск от рак, диабет, сърдечносъдови заболявания и други заболявания.

Прегледът на проучванията върху животни предполага, че малините и екстрактите от малини имат противовъзпалителни и антиоксидантни ефекти, които могат да намалят риска от хронични заболявания като сърдечносъдови заболявания, диабет, затлъстяване и рак.

Едно 8 седмично проучване при затлъстели диабетични мишки показва, че тези, хранени с лиофилизирана червена малина, показват по-малко признаци на възпаление и оксидативен стрес, отколкото контролната група.

Друго проучване при мишки установява, че елагичната киселина, един от антиоксидантите на малините, може не само да предотврати окислителното увреждане, но и да възстанови увредената ДНК.

Червена малина

Малините е малко вероятно да повишат нивата на кръвната захар. Гликемичният индекс (GI) е мярка за това колко бързо дадена храна увеличава кръвната Ви захар. Въпреки че GI за малини не е определена, повечето плодове попадат в ниско-гликемичната категория.

При проучвания при животни мишките, хранени с лиофилизирани червени малини заедно с високомазнинна диета са имали по-ниска кръвна захар от контролната група.

Ползите от малините са неоспорими, затова е добре те да се консумират сезонно, тъй като набавят много полезни вещества за организма.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати