Здравословни, но богати на холестерол храни

яйца

Холестеролът. Съзнанието ни го асоцира с вредна храна, натрупвания по кръвоносните съдове, сърдечно-съдови заболявания, диабет и наднормено тегло. Истината е, че не всички видове холестерол са еднакви. Всеки, който се е изследвал знае, че има както лош, така и добър холестерол.

Именно добрият холестерол ни помага да се справим с вредата от нездравословното хранене и натрупването на плаки по съдовете ни. Важно е лошият ни холестерол да е нисък, а добрият да е висок. А ето и кои са полезните храни, богати на холестерол.

Сирене - то е здравословна и вкусна храна, която освен това е богата и на изключително много есенциални минерали и витамини. Сиренето е сред храните, които са богати на протеини, но и на важни мазнини, като например Омега-3 и 6. Сирената са сред храните, богати на холестерол.

Яйца - за тях се носят слухове, че повишават нивото на холестерол в кръвта. Истината е, че жълтъкът е изключително богат на холестерол, но от добрия вид. Всеизвестно е още, че яйцата са една от най-здравословните храни. Те съдържат и селен, който трудно се набавя от храната, но е важен за функцията на щитовидната жлеза, както и много витамини от B-групата. Жълтъкът съдържа и антиоксиданти, които спомагат за здравето на очите.

Черен дроб - той е истинска бомба от витамини и минерали. Също богат на холестерол, черният дроб помага да поддъжаме здравословни нива на хемоглобин. Той е и една от най-богатите на B-витамини храни, съдържа желязо и витамин А.

морски дарове

Морски дарове - друга полезна храна, богата на холестерол. Освен него, съдържат и есенциални мастни киселини, витамини от всички групи. И отново - богато количество селен. Освен това морските дарове са и един от най-добрите източници на йод, който отговаря за правилната работа както на щитовидната жлеза, така и на мозъка.

Масло от треска - вероятно сте го чували под формата на хранителна добавка. Но освен под форма на таблетки, то съществува и под форма, подходяща за готвене. Маслото от треска ни набавя необходимото количество от Омега-3 и Омега-6 мастни киселини. Една супена лъжица от него съдържа над 70 грама холестерол. Данните сочат обаче, че то всъщност помага срещу превенцията на сърдечно-съдови заболявания.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати