Тиква

Тиква

Нарязана тиква

Тиквите (Cucurbita) спадат към плодовите зеленчуци. Тя е растение от семейство Тиквови, което намира широко приложение в кулинарията, а съща така и при лечението на различни заболявания. Стъблото на тиквата е влачещо се, като достига дължина до 4—5 метра. Тиквените листа имат кухи, дълги дръжки и големи петури. Обикновено тиквата вирее на места, които са добре огрявани от слънцето и защитени от ветровете.

Твърди се, че историята на тиквата започва още преди 5000 години в далечно Перу, а именно индианците са първите хора, занимавали се с отглеждане и развъждане на тикви. Археологически разкопки доказват това твърдение.

Христофор Колумб пръв пренася тиквата в Европа през 16 век. Поради своя уникален вкус и здравословни свойства, тиквата бързо се разпространява из целия континент. Днес, тиквата е основната героиня на празника Хелоуин.

Състав на тиква

100 г тиква съдържа:

Белтъчини: 1.000 г

Въглехидрати: 6.500 г

Мазнини: 0.100 г

Калоричност: 26.000 ккал

Тиква

Тиквата притежава ценни диетични и вкусови качества. Хранителната й стойност силно наподобява тази на картофите. По принцип в зрелите тикви се съдържат значително малко количество белтъчини и мазнини, по-голямо количество захари (захароза и глюкоза), както и вода.

Тиквата е добър източник на минералите калий и фосфор, калций, магнезий, желязо, мед и кобалт. Има високо съдържание на витамин С - около 15 мг в 100 г, както и каротин, целулоза (около 1 г).

Тиквата е доста богата на пектин и витамините В1, В2 и РР. Семките на тиквата са прословути с отличните си хранителни и лечебни свойства. Вкусните тиквени семки съдържат много масла, белтъчни и смолисти вещества. При консумация не бива да се осоляват много. Полезни са за страдащите от хронични чернодробни възпаления, гастрит, колит, анемия, хипертония и остеопороза.

Видове тиква

Към семейството на тиквата спадат и тиквичките, които узряват през късната пролет и началото на лятото, като за тяхна родина се смята Централна Азия. Известни са още 2 вида тикви:

- Голяма бяла тиква, известна още като "кестенка".

- Мускатна жълта тиква, наричана още "цигулка".

Кестенката и цигулката произхождат от Южна и Централна Америка. Плодовете им са много едри, а кората им - дебела и корава. За сметка на това сърцевината им е много вкусна.

Тиква цигулка

Избор и съхранение на тиква

Според специалисти белите тикви са най-качествени. Ще ги разпознаете по нежната месеста част и тънка кора. Когато избирате тикви от пазара и особено ако плодът е разрязан на парчета, внимавайте повърхността й да е влажна и равна, с ярък цвят. В противен случай тиквата не е прясна и вкусовите качества са силно влошени.

Ако тиквата е много лъскава, навярно тя е откъсната преди да узрее добре и е с блудкав вкус. Избирайки тиква, внимавайте да е добре узряла, но и да не е прекалено стара. Най-приятният сорт за консумиране и приготвяне е бялата тиква с тънка месеста кора.

Обикновено цяла тиква издържа до две седмици на стайна температура и няколко седмици на студено, тъмно и проветриво място. И двата вида може да съхранявате няколко месеца в хладно и тъмно помещение.

Съхранявайте тиквата, разрязана на парчета в хладилник до два-три дни, като предварително я увиете добре във фолио. Най-подходящата температура за съхранение на тиквата е от 1 до 14ºС, като под 0-та е пагубно за хранителните й свойства. Ако все пак искате да замразите тиква, предварително я обелете и нарежете на парчета.

Тиква в кулинарията

Тиквата има широко кулинарно приложение – използва се както за солени ястия, така и за сладкиши. Американците са страстни почитатели на тиквата, като тя е традиционно растение в кулинарията им. Обикновено я използват в сладки изкушения, докато французите приготвят с нея солени пайове и други печива. Тиквата се консумира често само печена или варена, но у нас я популярна с направата на тиквеник. Широко приложение тиквата има за приготвянето на видове пай, крем, торта, пудинг, бухти, сладки, супи и др.

Тиквен пай

За оптимално извличане на кулинарните и хранителни свойства на тиквата, тя трябва да се приготви правилно. Прекалено агресивната кулинарна обработка убива голяма част от витамините и минералите на тиквата. Предпочитайте да печете тиквата, защото при варене полезните съставки и самата структура на тиквата се размиват.

Ползи от тиква

Със своето богато съдържание на витамини C, B, А, D, E и дори витамин T, тиквата е в състояние дори да помогне за отслабване, като предотвратява трупането на мазнини. Хапването на тиква редовно през зимните месеци е препоръчително за имунната защита на организма. Тя подобрява състоянието на кожата и на косата, действа добре на нервната система и нормализира съня.

Изцеден сок от тиква може да пиете при разстройства със съня. Ако прибавите към тиквения сок изцеден лимон, мед и гореща вода, ще получите добър лек срещу стрес. Сокът от тиква е добър и при проблеми със зрението заради съдържанието си на провитамин А или бета каротин, който е в по-големи количества дори и от морковите.

Тиквени семки

Основните ползи за здравето от тиквата са свързани със заболявания на сърдечносъдовата система, заболявания на бъбреците и пикочните пътища, проблеми с отделителната и храносмилателната система и високия холестерол. Понякога може да окаже леко разхлабително действие и повлиява добре запек.

Тиквата намалява оттоците и задържане на вода в организма, като повлиява добре и диабета. Болните от гастрит, язва, колит и хепатит трябва редовно да похапват тиква. В тиквените семки се съдържат важни за организма незаменими аминокиселини. Те облекчават основните симптоми при аденома или възпаление на простатата като често уриниране, болка и др. Освен това, семките са богати на протеини, витамини и минерали като желязо, цинк, мед и фосфор. В 100 г тиквени семки се съдържа 46.1% от дневната нужда на организма от магнезий.

Компреси с меката част на тиквата помагат при екземи, рани, обриви. Водата от сварена тиква се използва в целебната народна медицина за успокоение на нервите и за по-добър сън. Не пренебрегвайте и редовната консумация на тиквени семки, които са особено полезно при проблеми с простата, остеопороза, възпаление на черния дроб и при глисти.

Рейтинг

5 3
4 1
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати