Пълнозърнест хляб

Пълнозърнест хляб

Пълнозърнест хляб

Пълнозърнестият хляб е една от най-ценните храни за хората, стига той да е направен от качествена суровина и да не е придружен от нежелани съставки като подобрители, стабилизатори и консерванти. По своята същност пълнозърнест е онзи хляб, за направата на който е използвано брашно с всички части на зърното. Той е източник на ценни хранителни вещества в храненето на съвременния човек.

Съществува статистика, че потреблението на здравословни видове хляб, сред които и пълнозърнест, е сред най-динамично развиващите се ниши на пазара. Тези видове насъщен заемат над 20% от потреблението у нас, докато преди 5 години процентът е бил едва 5-6%.

Силата на пълнозърнестия хляб се крие в това, че се прави от смилането на цялото зърно, в което се крият всички естествени фибри, витамини, минерали и полезни вещества, важни за организма и даващи му необходимата енергия.

Ръжен Хляб

Има различни видове пълнозърнест хляб, но обединяващ фактор при всички е че приготвят от цели зърна. Някои от продуктите на пазара са смес от по-висок процент пълнозърнесто брашно и по-нисък – от бяло брашно. Само 100% пълнозърнестия хляб гарантира обаче всичко полезно в цялото зърно. Сред продуктите с етикет „пълнозърнест” ще откриете - пшеничен пълнозърнест, ръжен пълнозърнест и многозърнест пълнозърнест, с добавки на различни видове семена (лен, мак, сусам, овес и др.), витамини и фибри.

Пълнозърнестият хляб се отличава от останалите и по начина си на производство. По правило в него трябва да се влагат чукани пшенични зърна, наричани пшеничен шрот, като по този начин се гарантира запазването на всички компоненти на зърното в балансираното натурално съчетание. Обикновено този тип хлябове търпят по-малка преработка, което максимално ги доближава до напълно естествен продукт.

В Германия дори се произвежда хляб, който е с добавка на минимално количество мая, който се оставя да вкисне от само себе си за няколко дена на 25 градуса температура без директен допир с въздуха и чак тогава се изпича. Това придава на така приготвения хляб приятен и леко кисел вкус.

Като цяло пълнозърнестият хляб е със специфиченприятен вкус и аромат, по-плътна консистенция от белия и има леко влажна средина. Качественият хляб от пълнозърнесто брашно трябва да се произвежда от брашно тип 1850. Този тип брашно и продуктът произвеждан с него са с по-нисък гликимичен индекс, което е от полза за диабетици и желаещи да отслабнат. Пълнозърнестият хляб се счита за диетичен продукт.

Състав на пълнозърнестия хляб

Хляб

В 100 г пълнозърнест хляб се съдържат средно 54.6г въглехидрати, 7.8г протеин, 0.2г мазнини, различни витамини и около 100 до 250 ккал при различните видове. При фирмено производство на пълнозърнест хляб обикновено се влагат вече споменатия пшеничен шрот, сусам, мак, лен, слънчогледови семена, овесени ядки, соеви зърна - 10%, кисела ръжена закваска, малцов екстракт, пресована мая, йодирана сол и различни подобрители (ензими; антиоксиданти - аскорбинова киселина (витамин С); емулгатор - натриев стерол лактат; калциев пропионат) и др.

Важна въглехидратна съставка на пълнозърнестите храни са влакнините (целулоза, хемицелулоза, пектини, лигнини и т.н.). В по-голямата си част те са неусвоими от организма, но имат регулиращ ефект върху работната функция на червата.

Липсата на влакнини в организма го предразполага към повишен риск от затлъстяване, хроничен запек, хемороиди, рак на дебелото черво, чревни дивертикули. Белтъците в пълнозърнестия хляб балансират аминокиселинната композиция или с други думи - качеството на общия белтъчен внос.

Избор и съхранение на пълнозърнест хляб

Когато избирате пълнозърнест хляб в магазина първото и основно правило е да съблюдавате съдържанието – какъв процент е брашното от смилане на цели зърна, има ли добавено друго брашно и какви са подобрителите в него. Следвашият критерии е свързан с текстурата на хляба – специлистите са категорични, че истинският пълнозърнест хляб не пружинира при натиск. Хлябът, в който са използвани оцветители, прилича на дунапрен по текстура.

Пълнозърнести хлебчета

Един лесен и хитър начин, с който може да проверите качеството на закупения от вас хляб, е да сложите филия от него в чаша вода. Ако хлябът съдържа утайка от кафе, карамел или други оцветители, то водата ще се оцвети. Качествения пълнозърнест хляб не оцветява водата.

Обикновено трайността на хляба е обозначена на опаковката, но често се случва и след изтичането на срока на годност, хлябът да не се разваля. Това също е знак, че той е с различни консерванти. Може да запазите максимално трайността на хляба в хладилника, като задължително трябва да е опакован в плик.

Ползи от пълнозърнестия хляб

Пълнозърнестият хляб е полезна храна за хора с диабет. При редовна консумация на качествен хляб от пълнозърнесто брашно се наблюдава снижаване на теглото, намаляване нивата на кръвната захар, гликирания хемоглобин, триглицеридите и други показатели.

Пълнозърнест хляб

Пълнозърнестите храни имат способността да повлияват благоприятно запека, както и излишния холестерол, отделяйки го с изпражненията. За децата след 3-годишна възраст е препоръчително да започнат да консумират с пълнозърнест хляб, обясняват диетолози. Като пълноценна храна, истинският и натурален пълнозърнест хляб оказва благоприятно действие върху работата на сърцето, поддържа здравословно тегло, подобрява храносмилането и дава повече тонус и енергия. Всичко това на куп е предпоставка за по-доброто ни настроение и самочувствие.

Вреди от пълнозърнестия хляб

Макар и полезен в по-голямата си част, пълнозърнестият хляб, особено ако не е качествен, може да бъде рискован за хора с висока кръвна захар и инсулинова чувствителност. Ето защо диабетиците трябва да подхождат внимателно и да не се доверяват на всеки продукт с етикет „пълнозърнест”. От друга страна стои и въпросът с фибрите, защото определено количество фибри са добри за организма и за перисталтиката, но повечко фибри могат да изведат от организма ценни минерали.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 8
4 7
3 6
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати