Вишни

AdminAdmin
Администратор
95442k
Вишни

Вишната е малко плодово дърво, което води своето начало от Европа и Азия. Малките, тъмно червени до черни на цвят вишни, родени от това дърво са кисели и се използват предимно в кулинарията.

Вишневото дърво расте на височина до около 13-30 фута (4-10 метра) и е със силно разклонени клони, като вишните се раждат на къси стъбла.

Вишните са били отглеждани още през 300 г. пр. н.е. от древните гърци. Те също са популярни сред персите и римляните, които пренасят тези плодове в Англия преди 1-ви век. Вишната остава и до днес известна по света, особено в Иран.

Отглеждането на вишни добива голяма популярност във Великобритания в началото на 16-ти век. До 1640 г. са известни повече от двадесет различни видове вишни. До времето на Втората световна война в Англия са познати вече повече от петдесет различни вишневи култури. В наше време много малко от тези култури се отглеждат за търговски цели.

Състав на вишни

Вишните съдържат много по-малко калории, отколкото сладките сортове череши, поради тяхното по-ниско съдържание на захар. Те са богати на витамин C, въглехидрати и вода. Вишните съдържат също и следи от фибри, протеини, витамин А, ниацин, калций, рибофлавин, фосфор, калий, желязо и витамини В1 и В2.

В 100 г вишни се съдържат 0.3 г мазнини; 12 г въглехидрати и 1 г белтъчини.

Отглеждане на вишни

Отглеждане на вишни

Вишната изисква богата, добре дренирана, влажна почва, за да процъфтява. То също така изисква повече вода и азот в сравнение със своя братовчед, благоуханното черешово дърво. Въпреки че повечето сортове вишневи дървета са прекалено големи за отглеждане в задния двор, наскоро станаха достъпни и по-малки разновидности. Тези, подходящи за отглеждане в градина сортове, изискват редовна поддръжка, включително предпазване на цветовете, торене, плевене и оплождане на дръвчетата през пролетта. Много градинари предпочитат да отглеждат вишна, защото тя не е толкова податлива на вредители и болести както сладката череша.

Избор и съхранение на вишни

Бъдете внимателни при избора на вишни. Купувайте онези, които са с откъснати дръжки, добре узрели с наситен и равномерен червен цвят. Проверете за смачкани плодове и ги отделете. Необходимо е да знаете, че добре узрелите вишни не изпускат сок - това се случва само при презрели плодове без дръжка или такива с наранявания и натъртвания. Купувайте вишни в малък грамаж и пренасяйте в хартиени пликове. Структурата на вишните е много крехка, затова ако не бъдат внимателно пренесени, могат да се наранят, докато стигнат у дома ви.

Вишните се съхраняват много трудно - издържат най-много до два дни в хладилник. Могат и да се замразят във фризер за период до две седмици, а ако се захаросат могат да издържат и по-дълго.

Вишни в кулинарията

Кейк с вишни

Консумирането на вишни в прясно състояние е обща практика в Близкия изток. Въпреки това в някои части на Европа, както и на САЩ и Канада, вишните са твърде кисели за повечето вкусове. Поради тази причина те най-често се използват при готвене на супи и ястия със свинско месо.

Най-популярната консумация на вишните е свързана с приготвянето им със захар, тъй като тогава тяхната естествена киселинност се балансира и те стават много ароматни. Вишните или вишневият сироп са съставна част на много различни ликьори от вишни, консерви, напитки и десерти с вишни.

Вишните могат да се консумират както самостоятелно, така и в плодова салата или с различни сладки плодове; съчетават се добре във фрешове с моркови, круши и мандарини. Чудесна добавка са в мюсли при наличие на фурми или стафиди, които смекчават киселия привкус. Вишните са невероятно допълнение на много видове мъфини, кремове, торти и тарталети.

Ползи от вишни

Ползи от вишни

Вишните са ценен диетичен продукт. Съдържащите се в тях минерални вещества влияят много благоприятно върху подрастващия организъм на детето. Вишните са полезни при анемия, рахит и тежки хепатитни заболявания. Запарката от вишни утолява жаждата и се дава на болни с висока температура. Вишната и нейните сокове имат известно антисептично действие.

Високото количество калий във вишните ги прави полезни за сърдечно-съдовата система. Съдържанието на повече киселини в тях, както и ароматните вещества, придават много приятен вкус, който възбужда апетита и засилва отделянето на храносмилателни сокове. Така храната се смила по-бързо и лесно.

Сокът от вишни помага и при безсъние. Напитката е много полезна, защото увеличава количеството мелатонин в организма. Според някои изследвания хората, които пият сок от вишни преди лягане, спят средно с 25 минути повече от останалите. Смята се, че редовната консумация на вишни не само предпазва сърцето, но предотвратява появата на диабет и някои видове рак.

Вишните имат предпазно и лечебно действие срещу хипертония, ревматизъм, атеросклероза. Пектинът в тях действа леко разхлабително. Вишните са полезни при бъбречни и чернодробни заболявания, а сокът им има отхрачващо действие.

Отслабване с вишни

Вишните влизат в редица диети за отслабване. Те са по-полезни за диета от черешите, защото в тях се съдържа по-малко количество захари. Освен това вишните са много нискокалорични - 52 калории в 100 г. Те помагат за намаляване на килограмите, защото усилват процеса на извеждане на отпадъчните продукти от стомашно-чревния тракт. Диета с вишни може да се спазва до три дни.

Народна медицина с вишни

Сироп от вишни
Снимка: Илияна Димова

В народната медицина вишневия сок и самите вишни се използват като лек срещу епилепсия и психични проблеми. Те имат седативно действие, което се обяснява с голямото количество мед, което действа успокоително върху нервната система на човек. Смята се, че вишните са едно от най-добрите средства при обилна менструация. Народната медицина бори артрита със сок от вишни и мляко. Отварата от пресни вишневи листа във вид на тампони спира кръвотечение от носа или кожни рани.

Костилките на вишните отдавна се използват при колит, възпаления и за общо укрепване на организма. 10 костилки се заливат в чаша кипяща вода, оставят се за половин час, прецеждат се и се допълват с още една чаша вода. Костилките в никакъв случай не бива да се чупят и директно да се поглъщат, защото в своята сърцевина съдържат малки количества отрова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес