Йод
IodineJod

Йод

AdminAdmin
Дарт Вейдър
95043k
Йод
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части
Качество без компромис:
Сервиз за хранене Дуралекс Вермел - 44 части
170.00 лв.
Виж ››

Йодът е минерал, който се изисква от организма за синтез на тиреоидни хормони - тироксин (T4) и трийодотиронин (Т3). При нормални обстоятелства човешкото тяло съдържа приблизително 20 до 30 мг йод, повечето от който се съхранява в щитовидната жлеза. Малки количества йод също се съхраняват и в млечните жлези, лигавицата на стомаха, слюнчените жлези, както и в кръвта.

В следващите редове ще разгледаме какви са функциите на йода, какви са рисковете от йодния дефицит, както и откъде да си набавим важния минерал. Вижте повече:

Функции на йод

Като компонент на тироидните хормони тироксин (T4) и трийодотиронин (Т3) йодът е от съществено значение за човешкия живот. Без достатъчно йод, тялото не е в състояние да синтезира тези хормони и хормоните на щитовидната жлеза, които регулират метаболизма във всяка клетка на тялото и играят важна роля в почти всички физиологични функции. Заболяването гуша или разширяването на щитовидната жлеза обикновено е един от най-ранните симптоми на дефицит на йод. Разширяването на щитовидната жлеза резултира от твърде голяма стимулация на щитовидната жлеза със стимулиращ хормон (TSH), както и от опитите на организма за производство на тироидни хормони въпреки липсата на йод.

Йодът има и няколко други физиологични функции. Той може да спомогне деактивирането на бактерии и поради това се използва като кожен дезинфектант и за пречистване на вода. Йодът също може да играе роля в превенцията на фиброкистично заболяване на гърдите, характеризиращо се с болезнено подуване на гърдите, чрез модулиране действието на хормона естроген върху тъканите на гърдата. Дефицитът на йод нарушава също функционирането на имунната система и наличието на достатъчно йод е необходимо за предотвратяването на спонтанни аборти.

Дефицит на йод

Йод течен

Дефицитът на йод може да доведе до хипотиреоидизъм, който предизвиква различни симптоми, включително и умора, наддаване на тегло, слабост и депресия. Интересното е, че дефицитът на йод може също да причини и хипертиреоидизъм, състояние, характеризиращо се със загуба на тегло, бърз пулс и намаляване на апетита.

Дефицитът на йод по време на бременност или ранна детска възраст води до кретенизъм - състояние, характеризиращо се с хипотиреоидизъм, нефункционалност на щитовидната жлеза, тежко умствено изоставане, закърнял физически растеж, глухота.

Най-застрашени от дефицит на йод са бременните жени; хората, които не могат да си го набавят с храната; хора, живеещи в страни с бедна на йод почва, каквато е и България.

Симптоми при дефицит на йод

Симптоми при дефицит на йод

1. Подуване на шията - това е сред най-известните признаци на дефицита на йод в организма. Появява се заради увеличаването на размерите на щитовидната жлеза. Когато в тялото има прекалено малко йод, жлезата започва да работи по-усилено, което води до увеличаване на клетките;

2. Внезапно увеличаване на килограмите - това е другият много често срещан признак на дефицит на йод. Отново са виновни хормоните на щитовидната жлеза, контролиращи скоростта, с която храната се превръща в енергия;

3. Косопад и трайна загуба на коса - оказва се, че хормоните на щитовидната жлеза влияят и върху загубата на коса. Скоро започва да се забелязва осезаемо оредяване на косата;

4. Необяснима умора и слабост - при недостиг на йод хората се чувстват изключително отпаднали и уморени. Оплакванията са всекидневни, което налага задължителна консултация с лекар;

5. Крайно суха кожа - щитовидната жлеза е отговорна за регенерацията на клетките и отделянето на пот, което поддържа кожата влажна. Ако тя не функционира правилно, кожата е изключително суха;

6. Промени в сърдечния ритъм - малкото количество йод в организма може да накара сърцето да работи по-бавно от нормалното. Хората с подобен проблем се усещат замаяни, слаби и много уморени, имат чувството, че ще припаднат;

7. Повишена чувствителност към студа - понижените нива на щитовидните хормони причиняват забавяне на метаболизма и по-малко генериране на топлина. В резултат на това човек усеща внезапни ледени тръпки без видима причина;

8. Проблеми със запаметяването и ученето - понижените щитовидни хормони влияят върху хипокампуса - онази част от мозъка, отговорна за дългосрочната памет;

9. Нередовен и болезнен цикъл - отново се дължи на понижените нива на щитовидните хормони. Наблюдава се обилно кървене по време на месечни цикъл, както и силни болки. В резултат на нередовния цикъл по трудно се определя овулацията, което може да доведе и до репродуктивни проблеми;

10. Проблеми при бременност - бъдещите майки трябва да си набавят повече йод за нуждите на подрастващия в утробата живот. Ако бременната жена страда от дефицит на йод, то рискът от спонтанен аборт или раждане на дете с дефекти е голям.

Предозиране с йод

Случайното предозиране на йод от лекарства или добавки в размер повече от един грам може да предизвика парене в устата, гърлото и стомаха, гадене, повръщане, диария, слаб пулс и дори кома.

При определени обстоятелства прекомерната консумация на йод може действително да инхибира синтеза на тиреоидни хормони, което води до развитието на гуша и хипотиреоидизъм. Прекомерният прием на йод може също така да предизвика хипертиреоидизъм, рак на щитовидната жлеза и йодермия (сериозна кожна реакция).

Прием на йод

Зелето е източник на Йод

Референтни стойности относно допустимия дневен прием на йод можете да намерите на посочения линк.

Преработката на храните на практика често увеличава количеството на йод в тях. Например, добавянето на калиев йодид при производството на йодирана сол драстично увеличава приема на йод. Тестото, което е йод-базирано се използва често при производството на хляб, което увеличава съдържанието на йод на хляба.

Усвояването и на йод се възпрепятства от компонентите на някои храни. Тези хранителни съставки, наречени гушави съединения, се намират предимно в кръстоцветните зеленчуци (зеле и броколи), соеви продукти, фъстъци, горчица и просо.

Амиодарон, лекарство, което се използва за лечение на неправилен сърдечен ритъм, съдържа йод и може да наруши правилната функция на щитовидната жлеза. По същия начин еритрозин, червено оцветяващ агент, който често се използва в храни и лекарства, също съдържа значителни количества йод и може да повлияе на щитовидната активност.

Свойства на йод

Йодът може да играе важна роля в превенцията и / или лечението на следните заболявания: когнитивно увреждане, кретенизъм, фиброкистично заболяване на гърдата, гуша, хипертиреоидизъм, хипотиреоидизъм, спонтанни аборти.

Съдържанието на йод в естествените храни обикновено е доста малко и варира в зависимост от факторите на околната среда, като например концентрация на йод в почвата и използването на торове. Някои от най-богатите източници на йод често са обработените храни, които съдържат йодизирана сол и хлябът, който е направен от богато на йод тесто.

Както става ясно, йодът е изключително важен минерал за правилното протичане на редица процеси в човешкото тяло. Не пренебрегвайте необходимостта от набавянето му и при каквито и да е съмнения за дефицит или излишък се консултирайте с лекар.

Източници на йод

Моцарелата съдържа Йод
Снимка: Sevdalina Irikova

Морските храни и зеленчуците са отличен източник на йод. Киселото мляко и най-вече кравето мляко, яйцата и ягодите са изключително добри източници на йод. Един от добрите източници на йод е и сиренето моцарела. Йодът се намира и в йодираната сол, морската сол, чесъна, сусамовите семена, аспержите.

В наши дни е изключително модерно да се избягва йодираната сол и да се залага на всякакви други варианти, най-разпространеният от който е така популярната хималайска сол. Всички по-екзотични видове сол, опаковани извън страната ни, са със съмнително количество йод в състава си, което може да причини дефицит.

Важно е и да се отбележи, че йодът е силно летлив и самата йодирана сол има срок на годност до 1 година, но при правилно съхранение в сухи и добре затворени стъклени съдове на тъмно. Съхранявайте правилно солта, за сте сигурни, че си набавяте необходимото количество йод.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest