Йод

Йод

Йодът е минерал, който се изисква от организма за синтез на тиреоидни хормони - тироксин (T4) и трийодотиронин (Т3). При нормални обстоятелства, човешкото тяло съдържа приблизително 20 до 30 мг йод, повечето от който се съхранява в щитовидната жлеза. Малки количества йод също се съхраняват и в млечните жлези, лигавицата на стомаха, слюнчените жлези, както и в кръвта.

Функции на йод

Като компонент на тироидните хормони тироксин (T4) и трийодотиронин (Т3), йодът е от съществено значение за човешкия живот. Без достатъчно йод, тялото не е в състояние да синтезира тези хормони и хормоните на щитовидната жлеза, които регулират метаболизма във всяка клетка на тялото и играят важна роля в почти всички физиологични функции. Заболяването гуша или разширяването на щитовидната жлеза, обикновено е един от най-ранните симптоми на дефицит на йод. Разширяването на щитовидната резултира от твърде голяма стимулация на щитовидната жлеза с стимулиращ хормон (TSH), както и от опитите на организма за производство на тироидни хормони, въпреки липсата на йод.

Йодът има и няколко други физиологични функции. Той може да спомогне деактивирането на бактерии и поради това се използва като кожен дезинфектант и за пречистване на вода. Йодът също може да играе роля в превенцията на фиброкистично заболяване на гърдите, характеризиращо се с болезнено подуване на гърдите, чрез модулиране действието на хормона естроген върху тъканите на гърдата. Дефицитът на йод нарушава също функционирането на имунната система и наличието на достатъчно йод е необходимо за предотвратяването на спонтанни аборти.

Дефицит на йод

Дефицитът на йод може да доведе до хипотиреоидизъм, който предизвиква различни симптоми, включително и умора, наддаване на тегло, слабост и депресия. Интересното е, че дефицитът на йод може също да причини и хипертиреоидизъм, състояние, характеризиращо се със загуба на тегло, бърз пулс и намаляване на апетита.

Дефицитът на йод по време на бременност или ранна детска възраст води до кретенизъм, състояние, характеризиращо се с хипотиреоидизъм, нефункционалност на щитовидната жлеза, тежко умствено изоставане, закърнял физически растеж, глухота.

Предозиране с йод

Случайното предозиране на йод от лекарства или добавки в размер повече от един грам може да предизвика парене в устата, гърлото и стомаха, гадене, повръщане, диария, слаб пулс и дори кома.

При определени обстоятелства прекомерната консумация на йод може действително да инхибира синтеза на тиреоидни хормони, което води до развитието на гуша и хипотиреоидизъм. Прекомерният прием на йод може също така да предизвика хипертиреоидизъм, рак на щитовидната жлеза и йодермия (сериозна кожна реакция).

Прием на йод

В опит да предотврати тези симптоми на йод токсичност, Института по медицина, установява следните допустими нива на прием на йод:

- 1-3 години: 900 микрограм;- 4/8 година: 300 микрограма;- 9-13 години: 600 микрограма;- 14-18 години: 900 микрограма;- над 19 години: 1100 микрограма;- Бременни жени 14-18 години: 900 микрограма;- Бременни жени на 19 години и по-големи: 1100 микрограмa;- Кърмещи жени 14-18 години: 900 микрограма;- Кърмещи жени на 19 години и по-големи: 1100 микрограма.

Преработката на храните на практика често увеличава количеството на йод в тях. Например, добавянето на калиев йодид при производството на йодирана сол драстично увеличава приема на йод. Тестото, което е йод-базирано се използва често при производството на хляб, което увеличава съдържанието на йод на хляба.

Йод

Усвояването и на йод се възпрепятства от компонентите на някои храни. Тези хранителни съставки, наречени гушави съединения, се намират предимно в кръстоцветните зеленчуци (зеле и броколи), соеви продукти, фъстъци, горчица и просо.

Амиодарон, лекарство, което се използва за лечение на неправилен сърдечен ритъм, съдържа йод и може да наруши правилната функция на щитовидната жлеза. По същия начин, еритрозин, червено оцветяващ агент, който често се използва в храни и лекарства, също съдържа значителни количества йод и може да повлияе на щитовидната активност.

Свойства на йод

Йодът може да играе важна роля в превенцията и / или лечението на следните заболявания: когнитивно увреждане, кретенизъм, фиброкистично заболяване на гърдата, гуша, хипертиреоидизъм, хипотиреоидизъм, спонтанни аборти.

Съдържанието на йод в естествените храни обикновено е доста малко и варира в зависимост от факторите на околната среда, като например концентрация на йод в почвата и използването на торове. Някои от най-богатите източници на йод често са обработените храни, които съдържат йодизирана сол и хлябът, който е направен от богато на йод тесто.

Източници на йод

Морските храни и зеленчуците са отличен източник на йод. Киселото мляко и най-вече кравето мляко, яйцата и ягодите са изключително добри източници на йод. Един от добрите източници на йод е и сиренето моцарела. Йодът се намира и в йодираната сол, морската сол, чесъна, сусамовите семена, аспержите.

Рейтинг

5 5
4 1
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
jodiscentr-bg
jodiscentr-bg
22.11.2011 16:08
Прекрасна статия, но откъде са взети дневните норми?
0
0