Йод

Йод

Йод

Йодът е минерал, който се изисква от организма за синтез на тиреоидни хормони - тироксин (T4) и трийодотиронин (Т3). При нормални обстоятелства, човешкото тяло съдържа приблизително 20 до 30 мг йод, повечето от който се съхранява в щитовидната жлеза. Малки количества йод също се съхраняват и в млечните жлези, лигавицата на стомаха, слюнчените жлези, както и в кръвта. В следващите редове ще разгледаме какви са функциите на йода, какви са рисковете от йодния дефицит, както и откъде да си набавим важния минерал. Вижте повече:

Функции на йод

Като компонент на тироидните хормони тироксин (T4) и трийодотиронин (Т3), йодът е от съществено значение за човешкия живот. Без достатъчно йод, тялото не е в състояние да синтезира тези хормони и хормоните на щитовидната жлеза, които регулират метаболизма във всяка клетка на тялото и играят важна роля в почти всички физиологични функции. Заболяването гуша или разширяването на щитовидната жлеза, обикновено е един от най-ранните симптоми на дефицит на йод. Разширяването на щитовидната резултира от твърде голяма стимулация на щитовидната жлеза с стимулиращ хормон (TSH), както и от опитите на организма за производство на тироидни хормони, въпреки липсата на йод.

Йодът има и няколко други физиологични функции. Той може да спомогне деактивирането на бактерии и поради това се използва като кожен дезинфектант и за пречистване на вода. Йодът също може да играе роля в превенцията на фиброкистично заболяване на гърдите, характеризиращо се с болезнено подуване на гърдите, чрез модулиране действието на хормона естроген върху тъканите на гърдата. Дефицитът на йод нарушава също функционирането на имунната система и наличието на достатъчно йод е необходимо за предотвратяването на спонтанни аборти.

Дефицит на йод

Дефицитът на йод може да доведе до хипотиреоидизъм, който предизвиква различни симптоми, включително и умора, наддаване на тегло, слабост и депресия. Интересното е, че дефицитът на йод може също да причини и хипертиреоидизъм, състояние, характеризиращо се със загуба на тегло, бърз пулс и намаляване на апетита.

Дефицитът на йод по време на бременност или ранна детска възраст води до кретенизъм, състояние, характеризиращо се с хипотиреоидизъм, нефункционалност на щитовидната жлеза, тежко умствено изоставане, закърнял физически растеж, глухота.

Най-застрашени от дефицит на йод са бременните жени; хората, които не могат да си го набавят с храната; хора, живеещи в страни с бедна на йод почва, каквато е и България.

Симптоми при дефицит на йод

1. Подуване на шията - това е сред най-известните признаци на дефицита на йод в организма. Появява се заради увеличаването на размерите на щитовидната жлеза. Когато в тялото има прекалено малко йод, жлезата започва да работи по-усилено, което води до увеличаване на клетките.

2. Внезапно увеличаване на килограмите - това е другият много често срещан признак на дефицит на йод. Отново са виновни хормоните на щитовидната жлеза, контролиращи скоростта, с която храната се превръща в енергия.

3. Косопад и трайна загуба на коса - оказва се, че хормоните на щитовидната жлеза влияят и върху загубата на коса. Скоро започва да се забелязва осезаемо оредяване на косата.

4. Необяснима умора и слабост - при недостиг на йод хората се чувстват изключително отпаднали и уморени. Оплакванията са всекидневни, което налага задължителна консултация с лекар.

5. Крайно суха кожа - щитовидната жлеза е отговорна за регенерацията на клетките и отделянето на пот, което поддържа кожата влажна. Ако тя не функционира правилно, кожата е изключително суха.

Йод

6. Промени в сърдечния ритъм - малкото количество йод в организма може да накара сърцето да работи по-бавно от нормалното. Хората с подобен проблем се усещат замаяни, слаби и много уморени, имат чувството, че ще припаднат.

7. Повишена чувствителност към студа - понижените нива на щитовидните хормони причиняват забавяне на метаболизма и по-малко генериране на топлина. В резултат на това човек усеща внезапни ледени тръпки без видима причина.

8. Проблеми със запаметяването и ученето - понижените щитовидни хормони влияят върху хипокампуса - онази част от мозъка, отговорна за дългосрочната памет.

9. Нередовен и болезнен цикъл - отново се дължи на понижените нива на щитовидните хормони. Наблюдава се обилно кървене по време на месечни цикъл, както и силни болки. В резултат на нередовния цикъл по трудно се определя овулацията, което може да доведе и до репродуктивни проблеми.

10. Проблеми при бременност - бъдещите майки трябва да си набавят повече йод за нуждите на подрастващия в утробата живот. Ако бременната жена страда от дефицит на йод, то рискът от спонтанен аборт или раждане на дете с дефекти е голям.

Предозиране с йод

Случайното предозиране на йод от лекарства или добавки в размер повече от един грам може да предизвика парене в устата, гърлото и стомаха, гадене, повръщане, диария, слаб пулс и дори кома.

При определени обстоятелства прекомерната консумация на йод може действително да инхибира синтеза на тиреоидни хормони, което води до развитието на гуша и хипотиреоидизъм. Прекомерният прием на йод може също така да предизвика хипертиреоидизъм, рак на щитовидната жлеза и йодермия (сериозна кожна реакция).

Прием на йод

Референтни стойности относно допустимия дневен прием на йод можете да намерите на посочения линк.

Преработката на храните на практика често увеличава количеството на йод в тях. Например, добавянето на калиев йодид при производството на йодирана сол драстично увеличава приема на йод. Тестото, което е йод-базирано се използва често при производството на хляб, което увеличава съдържанието на йод на хляба.

Усвояването и на йод се възпрепятства от компонентите на някои храни. Тези хранителни съставки, наречени гушави съединения, се намират предимно в кръстоцветните зеленчуци (зеле и броколи), соеви продукти, фъстъци, горчица и просо.

Амиодарон, лекарство, което се използва за лечение на неправилен сърдечен ритъм, съдържа йод и може да наруши правилната функция на щитовидната жлеза. По същия начин, еритрозин, червено оцветяващ агент, който често се използва в храни и лекарства, също съдържа значителни количества йод и може да повлияе на щитовидната активност.

Свойства на йод

Йодът може да играе важна роля в превенцията и / или лечението на следните заболявания: когнитивно увреждане, кретенизъм, фиброкистично заболяване на гърдата, гуша, хипертиреоидизъм, хипотиреоидизъм, спонтанни аборти.

Съдържанието на йод в естествените храни обикновено е доста малко и варира в зависимост от факторите на околната среда, като например концентрация на йод в почвата и използването на торове. Някои от най-богатите източници на йод често са обработените храни, които съдържат йодизирана сол и хлябът, който е направен от богато на йод тесто.

Както става ясно йодът е изключително важен минерал за правилното протичане на редица процеси в човешкото тяло. Не пренебрегвайте необходимостта от набавянето му и при каквито и да е съмнения за дефицит или излишък се консултирайте с лекар.

Източници на йод

Морските храни и зеленчуците са отличен източник на йод. Киселото мляко и най-вече кравето мляко, яйцата и ягодите са изключително добри източници на йод. Един от добрите източници на йод е и сиренето моцарела. Йодът се намира и в йодираната сол, морската сол, чесъна, сусамовите семена, аспержите.

В наши дни е изключително модерно да се избягва йодираната сол и да се залага на всякакви други варианти, най-разпространеният от който е така популярната хималайска сол. Всички по-екзотични видове сол, опаковани извън страната ни, са със съмнително количество йод в състава си, което може да причини дефицит.

Важно е и да се отбележи, че йодът е силно летлив и самата йодирана сол има срок на годност до 1 година, но при правилно съхранение в сухи и добре затворени стъклени съдове на тъмно. Съхранявайте правилно солта, за сте сигурни, че си набавяте необходимото количество йод.

Рейтинг

5 5
4 1
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
jodiscentr-bg
jodiscentr-bg
22.11.2011 16:08
Прекрасна статия, но откъде са взети дневните норми?
0
0