Йод

Йод

Йодът е минерал, който се изисква от организма за синтез на тиреоидни хормони - тироксин (T4) и трийодотиронин (Т3). При нормални обстоятелства, човешкото тяло съдържа приблизително 20 до 30 мг йод, повечето от който се съхранява в щитовидната жлеза. Малки количества йод също се съхраняват и в млечните жлези, лигавицата на стомаха, слюнчените жлези, както и в кръвта.

Функции на йод

Като компонент на тироидните хормони тироксин (T4) и трийодотиронин (Т3), йодът е от съществено значение за човешкия живот. Без достатъчно йод, тялото не е в състояние да синтезира тези хормони и хормоните на щитовидната жлеза, които регулират метаболизма във всяка клетка на тялото и играят важна роля в почти всички физиологични функции. Заболяването гуша или разширяването на щитовидната жлеза, обикновено е един от най-ранните симптоми на дефицит на йод. Разширяването на щитовидната резултира от твърде голяма стимулация на щитовидната жлеза с стимулиращ хормон (TSH), както и от опитите на организма за производство на тироидни хормони, въпреки липсата на йод.

Йодът има и няколко други физиологични функции. Той може да спомогне деактивирането на бактерии и поради това се използва като кожен дезинфектант и за пречистване на вода. Йодът също може да играе роля в превенцията на фиброкистично заболяване на гърдите, характеризиращо се с болезнено подуване на гърдите, чрез модулиране действието на хормона естроген върху тъканите на гърдата. Дефицитът на йод нарушава също функционирането на имунната система и наличието на достатъчно йод е необходимо за предотвратяването на спонтанни аборти.

Дефицит на йод

Дефицитът на йод може да доведе до хипотиреоидизъм, който предизвиква различни симптоми, включително и умора, наддаване на тегло, слабост и депресия. Интересното е, че дефицитът на йод може също да причини и хипертиреоидизъм, състояние, характеризиращо се със загуба на тегло, бърз пулс и намаляване на апетита.

Дефицитът на йод по време на бременност или ранна детска възраст води до кретенизъм, състояние, характеризиращо се с хипотиреоидизъм, нефункционалност на щитовидната жлеза, тежко умствено изоставане, закърнял физически растеж, глухота.

Предозиране с йод

Случайното предозиране на йод от лекарства или добавки в размер повече от един грам може да предизвика парене в устата, гърлото и стомаха, гадене, повръщане, диария, слаб пулс и дори кома.

При определени обстоятелства прекомерната консумация на йод може действително да инхибира синтеза на тиреоидни хормони, което води до развитието на гуша и хипотиреоидизъм. Прекомерният прием на йод може също така да предизвика хипертиреоидизъм, рак на щитовидната жлеза и йодермия (сериозна кожна реакция).

Прием на йод

Референтни стойности относно допустимия дневен прием на йод можете да намерите на посочения линк.

Преработката на храните на практика често увеличава количеството на йод в тях. Например, добавянето на калиев йодид при производството на йодирана сол драстично увеличава приема на йод. Тестото, което е йод-базирано се използва често при производството на хляб, което увеличава съдържанието на йод на хляба.

Усвояването и на йод се възпрепятства от компонентите на някои храни. Тези хранителни съставки, наречени гушави съединения, се намират предимно в кръстоцветните зеленчуци (зеле и броколи), соеви продукти, фъстъци, горчица и просо.

Йод

Амиодарон, лекарство, което се използва за лечение на неправилен сърдечен ритъм, съдържа йод и може да наруши правилната функция на щитовидната жлеза. По същия начин, еритрозин, червено оцветяващ агент, който често се използва в храни и лекарства, също съдържа значителни количества йод и може да повлияе на щитовидната активност.

Свойства на йод

Йодът може да играе важна роля в превенцията и / или лечението на следните заболявания: когнитивно увреждане, кретенизъм, фиброкистично заболяване на гърдата, гуша, хипертиреоидизъм, хипотиреоидизъм, спонтанни аборти.

Съдържанието на йод в естествените храни обикновено е доста малко и варира в зависимост от факторите на околната среда, като например концентрация на йод в почвата и използването на торове. Някои от най-богатите източници на йод често са обработените храни, които съдържат йодизирана сол и хлябът, който е направен от богато на йод тесто.

Източници на йод

Морските храни и зеленчуците са отличен източник на йод. Киселото мляко и най-вече кравето мляко, яйцата и ягодите са изключително добри източници на йод. Един от добрите източници на йод е и сиренето моцарела. Йодът се намира и в йодираната сол, морската сол, чесъна, сусамовите семена, аспержите.

Рейтинг

5 5
4 1
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
jodiscentr-bg
jodiscentr-bg
22.11.2011 16:08
Прекрасна статия, но откъде са взети дневните норми?
0
0

Топ Статии Днес