Топ източници на фолиева киселина- Признаци за дефицит на фолиева киселина;
- Как да добавим повече витамин С и фолиева киселина в диетата;
- Яж круши за повече фолиева киселина....
Защо се пие фолиева киселина?Фолатът и фолиевата киселина са форми на витамин B9, използвани при дефицит и за предотвратяване на усложнения при бременност. Много храни съдържат фолат или имат добавена фолиева киселина....
Крушите са източник на фолиева киселинаЕдно от главните богатства на крушата е съдържанието на фолиева киселина. Тя е нужна за растежа и за здравето на клетките на тялото, както и за правилното функциониране на кръвоносната система и имунната защита....
Признаци за дефицит на фолиева киселинаНо фолиевата киселина е важна и за останалите хора. Другото име на фолиевата киселина е витамин B9, който естествено се среща в храни като тъмни листни зеленчуци, аспержи и брюкселско зеле....
Ползи от фолиевата киселинаЕто какви са основните ползи на фолиевата киселина за организма:
- витамин В9 участва в синтеза и размножаването на клетъчния генетичен материал;
- заедно с витамин В12, фолиевата киселина спомага за транспортирането...
Кои храни са богати на фолиева киселина?Ягодите съдържат и множество полезни фитохранителни вещества, включително флавоноиди, антоцианидини и елагова киселина.
Авокадото също е ценен източник на фолиева киселина....
Олеинова киселинаОлеиновата киселина представлява мононенаситена мастна киселина, която се съдържа в организмите на някои животни и растения....
Линолова киселинаЛиноловата киселина представлява полиненаситена омега-6 мастна киселина, която е от изключителна важност за защитните функции на кожата....
Оксалова киселинаКогато оксаловата киселина се загрее с глицерин, се получава мравчена киселина, която е най-простата карбоксилна киселина с разнообразно приложение....
Розмаринова КиселинаВреди от розмаринова киселина
Няма данни за тежки нежелани реакции при прием на розмаринова киселина....
Ерукова киселинаНапример, делът на еруковата киселина сред другите мастни киселини в състава на растителни масла (по тегло) е 56 до 65 % в рапичното и 50% в синапеното масло....
Аскорбинова киселинаАскорбинова киселина, позната още като витамин С и L-аскорбинова киселина, е водно разтворим витамин....
Салицилова киселинаСалициловата киселина се използва и за премахване на мазоли и мазолести образувания при възрастните.
Вреди от салицилова киселина
Салициловата киселина може да предизвика алергични реакции....
Аспарагинова киселинаАспарагинова киселина, позната още като аспартинова киселина или аспарагин представлява заменима аминокиселина, която изпълнява редица функции в организма....
Никотинова киселинаТоест пелаграта е причинена от недостиг на никотинова киселина.
Функции на никотиновата киселина
Никотиновата киселина изпълнява много важни функции....
Ябълчена киселинаИзточници на ябълчена киселина
Ябълчената киселина е една от най-разпространените киселини в природата....
Хлорогенна киселинаОтслабване с хлорогенна киселина
Хлорогенната киселина блокира частично потока на глюкоза от консумираните въглехидрати....
Стеаринова киселина (Октадеканова)Предлаганата в търговската мрежа стеаринова киселина често е смес с палмитинова киселина, въпреки че е налична и пречистената стеаринова киселина....
Трицветна киселицаПочистете зелето от кочана и връхните листа, след което го нарежете на едри ивици. Обелете и настържете на едро ренде морковите, ябълките и цвеклото.
Смесете всички зеленчуци, добавете солта и наредете плътно в буркани...