Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Непознатата риба Морски език: Кулинарни тънкости и рецептиМорският език Sole е вид, който принадлежи към няколко семейства. Като цяло те всички са членовe на SOLEIDAE, но извън Европа с името Sole се наричат много други подобни плоски риби.
В Европейската гастрономия редица...
22 Април
1
Непознатата лупинаЛупините, или по-скоро – сладките лупини, имат повече от 300 разновидности. Те са безалкалоидни и са създадени през 30-те години на 20 век.
Има многогодишни и едногодишни, като повечето от тях са диворастящи. Едва няколко...
11 Януари
Арония - непознатата лечителкаКогато заговорим за диети и здравословно хранене, неизбежно споменаваме за плодовете и зеленчуците. Всички ние обаче употребяваме и се сещаме за ограничен брой такива, а не обръщаме внимание на още много, и то изключително...
28 Май
Непознатата подправка ШейбаЕто една нетрадиционна рецепта с тази непозната подправка:
Печени говежди /къси/ ребра с кафе и ябълки
2 кг говежди ребра, с кост
1 ч.л. сол
3 ч.л. смес от подправки Шейба /Sheba/
2 с.л. растително масло
1 глава...
13 Окт.
Непознатата филипендула в кулинариятаФилипендулата, известна още като блатен тъжник или брястолистно орехче, е чаровно растение с богата история и присъствие в различни култури.
С нежни цветове, които се люлеят на високи стебла над сложно изрязаните листа...
13 Март
Арарут - непознатата житна култураТази непозната житна култура представлява многогодишно тревисто растение, което доскоро се използваше основно за стопански цели, сгъстител на храна и във фармацевтичната индустрия....
07 Май
Натто - непознатата японска хранаНатто е традиционна изтънчена японска храна. Тя се приготвя от сварени соеви кълнове, ферментирали в естествена закваска. Натто има остър аромат и специфичен вкус, който не се харесват на всеки. Тя може да бъде...
10 Дек.
Непознатата братовчедка на канелата: КасияМного хора смятат, че касия е друго име на канелата. Въпреки че са свързани, тя е съвсем различна подправка. Член на същото семейство като канелата, касията е с по-силен аромат и съответно е нужно използването на по-малко...
16 Дек.
Ажгон - непознатата съставка на къритоАжгон е едногодишно тревисто растение, чийто семена служат за подправка. Родината му е Южна Индия. Често хората си мислят, че това са семена, но в действителност е плод с много малък размер. Има вкус и мирис, напомнящ...
15 Февр.
Полезните свойства на непознатата тапиокаТапиоката все повече навлиза в нашата кухня. Този вкусен екстракт се получава от растение, което се нарича маниока. Ползва се за приготвяне на много вкусни десерти - пудинг, бонбони и други.
Най-полезната част...
31 Юли
Кулинарен пътеводител: Непознатата ирландска кухняОсновните продукти, които присъстват на масата на ирландците, са били винаги зеленчуците, картофите и сланината, а в крайбрежните райони в допълнение и сьомгата, скумрията и треската. До началото на 17 век, за да...
29 Юни
Непознатата история на шопската салатаШопската салата е емблематична за българската кухня. Една от първите думи, които чужденците научават, е именно трудната за изричане "шопска салата", което по традиция е първото, което опитват, когато дойдат в страната...
01 Ноем.
Риба МойваСъвременните представи за здравословно балансирано хранене са невъзможни без присъствието на морски дарове, към които принадлежат и някои видове дребна риба като мойвата. Самото название е с много древни корени, които ни...
26 Юли
Риба мечРиба меч /Xiphias gladius/ представлява хищна риба от разред Бодлоперки /Perciformes/, която е особено популярно заради специфичния си външен вид. Риба меч притежава доста издължена горна челюст, която напомня меч. Точно...
16 Юни
Риба ПлатикаПлатиката е риба от семейство Шаранови, която се намира и в нашите водни басейни и е обичаен обект на спортния риболов. Това не е едра риба, тъй като стига от 30 до 55 сантиметра дължина, а теглото на екземплярите се движи...
07 Септ.
Риба ФагриМорето ни поднася в дар невероятно разнообразие от вкусна и полезна храна. Най-голям дял от нея се пада на рибите. Сред тях има една, която носи цвета на страстта и вкус, който съблазнява. Това е рибата фагри. Тя е една...
06 Април
Риба ТонМакар рибата тон да е по-често използвана консервирана, тя не може да се сравни с невероятната твърда, наситена и месеста текстура и вкус на прясната риба тон. И консервираната, и прясната риба могат да бъдат намерени целогодишно...
25 Февр.
1
Риба ТрескаТреската е една от най-масово употребяваните риби в почти цял свят. Ако не се консумира прясна или размразена, от нея се произвеждат много рибни продукти. Освен, че е вкусна и податлива на широка кулинарна обработка, треската...
21 Февр.
1
Непознатите гъби: ТръбенкатаГъбата Тръбенка носи интересно име, което се дължи на специфичната ѝ структура и морфология. Латинското ѝ наименование е Craterellus cornucopiodes, а тя спада към семейство Gomphaceae.
Тази интересна гъба има фуниевидна...
16 Май
Непознатите малини-албиносиНай-използваните и често срещани малини днес са червени на цвят. Не бива обаче да оставате с грешното впечатление, че това е единственият сорт малини. Официално описани вече са около 200 вида в различни нюанси на цветовата...
29 Юли
Непознатите швейцарски сиренаОсвен популярните в цял свят сирена като Ементал и Грюер има и други изискани и вкусни сирена, които се произвеждат в Швейцария.
Сиренето Сбринц се смята за аналог на италианския пармезан. Според швейцарците това...
03 Април
2
Непознатите италиански сиренаВсяка област в Италия се гордее с видовете сирена, които произвежда. Всяко сирене е със свои вкусови особености и метод на производство.
Но едно от сирената се произвежда по наистина специфичен начин - това е Убриако...
30 Март
Непознатите френски сиренаФренските сирена са много повече от популярните в цял свят Бри, Камабер и Рокфор. Всяка провинция произвежда свои сирена, но някои от тях са популярни в цяла Франция.
Сиренето Реблошон, което се произвежда в...
24 Март
Непознатите плодове: ЧеримояЧеримоя е дърво, растящо на височина от 5-9 м. Цветовете са разположени по протежение на клоните на къси дръжки и се състоят от три месести външни венчелистчета и три много по-малки вътрешни.
Черимоя започва да дава...
14 Окт.
Непознатите житни културиЖитните култури представляват семейство едносемеделни растения. По Земята съществуват около 600 рода с около 10 000 вида. Някои от тях са ни изключително познати, тъй като се използват за стопански цели. Но освен за пшеницата...
03 Септ.