Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
ФилипендулаИзползва се и като етерично масло, като се вдишва, масажира, добавя към вана или аромалампа;
- Други: Филипендулата има и други приложения, които не са свързани с медицината, козметиката или кулинарията....
06 Март
Филипендула - билката на вещицитеФилипендула - билка на вещиците
Красивите ароматни цветове на филипендулата привлекли вниманието и на магьосници и врачки и бързо филипендулата била нарочена за билка на вещиците....
10 Март
Полезни свойства на филипендулаПротивопоказания за ползване на филипендула
Билката филипендула се понася добре, но трябва да се избягва при хора с чувствителност към аспирин.
Вижте защо наричат филипендула билката на вещиците....
03 Април
Непознатата лупинаЛупините, или по-скоро – сладките лупини, имат повече от 300 разновидности. Те са безалкалоидни и са създадени през 30-те години на 20 век.
Има многогодишни и едногодишни, като повечето от тях са диворастящи. Едва няколко...
11 Януари
Медът в кулинариятаМедът е изключително полезен и често се използва в кулинарията, тъй като придава на ястията чудесен вкус. Ето някои препоръки, които ще са ви полезни в рецептите с мед....
25 Януари
Ванилията в кулинариятаВанилията се добавя в различни десерти. Правят се и алкохолни напитки с ванилия. Ако добавите ванилия в пудра захар, се получава много нежна и ароматна пудра захар.
С нея ще освежите и украсите различни видове сладкиши...
26 Дек.
Непознатата подправка ШейбаЕто една нетрадиционна рецепта с тази непозната подправка:
Печени говежди /къси/ ребра с кафе и ябълки
2 кг говежди ребра, с кост
1 ч.л. сол
3 ч.л. смес от подправки Шейба /Sheba/
2 с.л. растително масло
1 глава...
13 Окт.
Непознатата риба дорадоЗнаете ли какво е дорадо? Научното название е Coryphaena hippurus. Гръцкото название пък е кинегос, което значи ловец. Зад тези странни определения се крие риба, която живее в тропическите и субтропическите райони на света...
13 Септ.
Арония - непознатата лечителкаКогато заговорим за диети и здравословно хранене, неизбежно споменаваме за плодовете и зеленчуците. Всички ние обаче употребяваме и се сещаме за ограничен брой такива, а не обръщаме внимание на още много, и то изключително...
28 Май
Основни есенции в кулинариятаВ многото стилове на готвене, които съществуват по света, почти няма такива, които да не зависят от различните видове растителни мазнини и оцет, ароматизирани с местни подправки. Основни познания кои аромати с какви видове...
25 Юли
1
Арарут - непознатата житна култураТази непозната житна култура представлява многогодишно тревисто растение, което доскоро се използваше основно за стопански цели, сгъстител на храна и във фармацевтичната индустрия....
07 Май
Натто - непознатата японска хранаНатто е традиционна изтънчена японска храна. Тя се приготвя от сварени соеви кълнове, ферментирали в естествена закваска. Натто има остър аромат и специфичен вкус, който не се харесват на всеки. Тя може да бъде...
10 Дек.
Какво са спредовете в кулинариятаСпред е сравнително ново понятие в кулинарията. Идва от английски, където spread означава намазана паста. Това дава доста добра представа за същността на продукта....
05 Септ.
Приложението на каперси в кулинариятаВ кулинарията като подправка каперсите се добавят в супи, рибни салати и месни ястия, сосове за паста, салата Цезар, патладжани на скара, ястия със сьомга, капоната и много други приложения....
15 Юни
Митове в кулинарията, които рухнаха!Когато готвим, всички ние често използваме кулинарни съвети и умения, предадени ни от нашите баби и майки, както и приемаме за закон това, което чуваме или виждаме в кулинарни предавания.
Да, много от нещата, научени...
12 Септ.
Често използвани термини в кулинариятаЗнам, че повечето от нас знаем какво означават всички термини, които ще поясня тук, но има и други, които не разбират някои термини, написани в нашите рецепти. Тази статия е адресирана именно към начинаещите готвачи....
26 Септ.
4
Ажгон - непознатата съставка на къритоАжгон е едногодишно тревисто растение, чийто семена служат за подправка. Родината му е Южна Индия. Често хората си мислят, че това са семена, но в действителност е плод с много малък размер. Има вкус и мирис, напомнящ...
15 Февр.
Полезните свойства на непознатата тапиокаТапиоката все повече навлиза в нашата кухня. Този вкусен екстракт се получава от растение, което се нарича маниока. Ползва се за приготвяне на много вкусни десерти - пудинг, бонбони и други.
Най-полезната част...
31 Юли
Кулинарен пътеводител: Непознатата ирландска кухняОсновните продукти, които присъстват на масата на ирландците, са били винаги зеленчуците, картофите и сланината, а в крайбрежните райони в допълнение и сьомгата, скумрията и треската. До началото на 17 век, за да...
29 Юни
Непознатата история на шопската салатаРецептата за тази емблематична за нашенската кулинария салата е строго установена. Шопската салата се приготвя от домати, краставици, лук, печени или сурови чушки....
01 Ноем.
Непознатата братовчедка на канелата: КасияМного хора смятат, че касия е друго име на канелата. Въпреки че са свързани, тя е съвсем различна подправка. Член на същото семейство като канелата, касията е с по-силен аромат и съответно е нужно използването на по-малко...
16 Дек.
Плантайн - непознатите бананиБананите са един от най–разпространените плодове в света. Можете да ги срещнете в Азия, Африка, Индия и на всеки пазар или хранителен магазин в България. Бананите са род дървоподобни растения, макар технически да...
28 Ноем.
2
Непознатите китайски подправкиВ китайската кухня не съществува ястие, независимо дали е от месо или зеленчуци, в което да не се добавят подправки, специфични за тази кухня. На първо място това е натриевият глутамат и така нареченото вино на...
17 Септ.
Непознатите житни културиЖитните култури представляват семейство едносемеделни растения. По Земята съществуват около 600 рода с около 10 000 вида. Някои от тях са ни изключително познати, тъй като се използват за стопански цели. Но освен за пшеницата...
03 Септ.
Непознатите швейцарски сиренаОсвен популярните в цял свят сирена като Ементал и Грюер има и други изискани и вкусни сирена, които се произвеждат в Швейцария.
Сиренето Сбринц се смята за аналог на италианския пармезан. Според швейцарците това...
03 Април
2