Шехрие е турска юфка с ечемик.
Шехрието не се готви като самостоятелна паста или тестени изделия, а се използва основно за подправяне на супи и ориз. Най-широко използваните сортове са тези от ечемик. Формата на шехрието е овална и плоска.
Когато се пържи шехрието, е важно да се наблюдава през цялото време, тъй като след като започне да покафенява, може да изгори много бързо и да развали вкуса на ястието. Запържва се за няколко минути.
Най-добрия вид шехрие, който можете да си купите за пилаф sehriyeli, е ориз със зърна със средна дължина, наречен Baldo Pirinic.
Рецепта за турски ориз /пилаф/
Порциите са за четирима души, като може да послужи за гарнитура на някое ястие.
Необходими продукти:
1 ч.ч. ориз
2 с.л. шехрие
1 с.л масло
2 ч.ч. вода или бульон
Сол
Начин на приготвяне:
Маслото се загрява в дълбока тенджера на слаб огън. Добавя се шехрието и се разбърква няколко минути или докато промени цвета си. Щом шехрието започне да покафенява, се добавя чашата с ориз и се продължава с бъркането.
Тенджерата задължително се държи на слаб огън, при непрекъснато бъркане. В противен случай оризът и шехрието ще загорят. След 3-4 минути се добавя водата или бульонът.
След което увеличаваме степента на котлона и оставяме водата да заври.
Разбъркваме пилафа и пак намаляваме котлона до средно нисък. Така къкри 8-10 минути. След което отстраняваме от котлона и оставяме да се задуши пилафът за 5 минути под капак.
Вижте още рецепти за оригинална имамбаялдъ, сутляш, турски сладки.
Коментари