Необходими са ви само две съставки /лешници-210 г и захар-210 г/, за да направите хрупкави карамелизирани лешници! Тази рецепта за вкусна лешникова пралина е толкова лесна за приготвяне!
Тези захаросани лешници са много лесни за приготвяне, но са и изключително вкусни. Идейно е да се ползват нарязаните парченца карамелизирани лешници с ганаша в тортите. Лешниковите бонбони са невероятни на вкус.
Как да направим карамелизирани лещници?
Първо препичаме лешниците. Слагаме ги в тиган и ги запичаме на среден огън. Бъркаме ги почти на всеки 15 секунди, за да не загорят. Лесно могат да изгорят! Препичането им не отнема много време, необходими са само 3-4 минути. Когато придобият златист цвят и се усети ароматът им, премахваме лешниците от котлона и оставяме тигана настрана (ако използвате сурови ядки, ще отнеме малко повече време, за да ги препечете).
След това карамелизирате захарта. Слагаме захарта в голям тиган на среден огън. Не бъркаме, а въртим тигана и така захарта се разтопява равномерно. Ако бъркаме, захарта ще кристализира (ако видите захарни кристали, които се образуват по краищата на тигана, можете да ги намажете с четка за сладкиши, потопена в студена вода, за да избегнете кристализация).
След това добавяте лешниците и свалете тигана от котлона. Гледате всички лешници да са покрити с карамелизирана захар. Поставяме карамелизираните лешници върху пергаментовата хартия и заравняваме с шпатула. Накрая нарязваме на ситни парчета. Да Ви е вкусно!
Прочети също как да карамилизира месо, как да карамелизираме зеленчуци и защо захарта не се карамелизира.
Коментари