Напоследък сладките картофи - батати, станаха много популярни в България. Това е така, защото освен, че са много полезни, са и много вкусни.
Сладките картофи имат редица ползи за човешкия организъм - предпазват от сърдечно-съдови заболявания и рак, дават здрав вид на кожата и засилват имунната система. Само един сладък картоф дава 100% от дневната доза витамин А.
Когато си купувате сладки картофи, трябва да гледате да са със гладка кожа, по която няма цепнатини и дефекти. Ако решите да изпечете картофи, не ги белете, просто ги надупчете с вилица. Да, сладките картофи могат да се ядат с кожата!
Ако искате да запазите всички полезни вещества на картофите, не ги белете.
След като си ги купите, не ги слагайте сурови в хладилника, защото се втвърдяват и губят вкусовите си качества. В хладилника могат да се държат само сварени.
Спокойно можете да ядете бататите с кожата. Всичко е въпрос на вкус.
Печените сладки картофи са по-вкусни с подправки като черен пипер и розмарин. Но има и много други варианти за приготвянето им.
Коментари