Перфектното задушаване на пържолите може да изглежда, като непосилна задача. Какъв вид пържоли да изберем? Колко време да ги готвим? Какви подправки да изберем? Каква степен на котлона да изберем?
Нека започнем с вида на пържолата, разбира се. Препоръчва се качествен дебел (2-2.5 см дебелина) рибай стек или филе с по-малко мазнина.
Рибай стекът има повече мазнина в средата.
За задушаването на пържолите се нуждаем и от мазнина /зехтин или олио/, сол, прясно смлян черен пипер, червен пипер, малко масло. Ако искате да добавите допълнителен, пикантен вкус, включете няколко скилидки чесън, малко стръкчета прясна мащерка или розмарин.
След като извадите пържолите от хладилника и станат със стайна температура, ги намажете със зехтин/олио от двете страни, след което посолете, втрийте черен пипер, червен пипер и от двете страни на пържолите и ги оставете така за час /ако сте направили това от предния ден - още по-добре. Можете да ги накиснете пържолите с бяло вино/.
Поставете пържолите в силно загрят тиган с мазнина - най-добре чугунен тиган.
Гответе 4 минути, като обръщате на всяка минута. В последната минута на готвене добавете масло, плюс няколко пасирани и обелени скилидки чесън и няколко стръка мащерка или розмарин.
Намажете пържолите с маслото в последната минута на готвене.
Извадете от тигана и оставете да починат поне 4-5 минути преди сервиране.
Ако желаете, можете да сервирате с вкусен сос за пържоли.
Вижте още предложения за:
- пилешки пържоли.
Коментари