Млякото е най-добрият приятел на кафето. Как да си направим перфектна млечна пяна и какво трябва да знаем за нея, ще разберем в следващите редове.
Избор на мляко за перфектна млечна пяна
За да имате перфектна млечна пяна, трябва да изберете точното мляко. Млякото има едно страхотно качество и то е, че може да се превърне в страхотна млечна пяна. Това се дължи на факта, че в млякото се съдържат протеини, благодарение на които млякото може да се пени. Без тях това не би било възможно.
Специалистите казват, че за да бъде млякото перфектно за млечна пяна, съдържанието на протеини трябва да е 3.4 грама на 100 грама продукт.
Най-доброто мляко за направата на млечна пяна е пълномасленото мляко. Пяната, направена от такова мляко, е еластична, мека и кремообразна и по-гъста, за разлика от пяната от нискомаслено мляко.
Как се прави млечна пяна?
Налейте прясно пълномаслено мляко до половината в каничката на кафе машината. След това в машината се слага вода и се изчаква да загрее. Ако машината ви има тръбичка за пара, тя се слага в млякото, като се слага на 2-3 см в млякото.
Докато правите млечната пяна, трябва да движите съда, в който е млякото нагоре-надолу, но съвсем леко, за да не излеете млякото.
Може и да въртите каната с млякото около оста ѝ.
След като минат 20 секунди, спрете кафе машината или премахнете тръбичката за пара. Пяната трябва да бъде кремообразна, с много малко мехурчета.
Прясното мляко не трябва да кипва, защото в противен случай пяната ще спадне;
Перфектната температура за млечна пяна е около 60-89 °C;
Коментари