Мерлузата е постна и деликатна бяла риба, подобна на треска, писия и камбала.
Мекият ѝ вкус и текстура я правят подходяща за приготвяне по различни начини, независимо дали е във фурната, на скара или в тиган. Независимо какъв метод използвате, най-важното е да готвите рибата мерлуза, докато месото стане бяло и лющещо се, а сребристата кожа просто започне да хрупка.
Приготвяне на печена мерлуза
Загрейте фурната до 180 °C. Мерлузата е деликатна риба, която не отнема много време, за да се готви, така че е най-добре да използвате умерена температура. Печенето на мерлуза подчертава естествения вкус на рибата, без да допринася за ненужни калории, каквито бихте добавили, ако решите да приготвите пържена риба, например.
Увийте всяко филе в лист алуминиево фолио. Уверете се, че кожата е обърната надолу, така че месото да се вижда. Намажете филетата с малко количество зехтин, за да не залепнат. Фолиото ще улови влагата, предотвратявайки изсъхването на мерлузата в топлината на фурната.
Подправете рибните филета. Поръсете хека с сол, черен пипер, лимон или други подправки на вкус. Ако желаете, можете също да добавите пикантни зеленчуци или билки към всяко пакетче. Рибата ще абсорбира ароматите на останалите компоненти, докато се готви, като придава малко повече дълбочина.
Лукът, чесънът, каперсите и билките като магданоз и копър са популярни спътници за печената мерлуза.
Сгънете или завъртете краищата на фолиото затворени. След като овкусите мерлузата, запечатайте всеки пакет, за да сте сигурни, че ще задържат топлина.
Подредете опакованите филета върху голям лист за печене.
Оставете 5.1–7.6 см пространство между тях, за да циркулира топлината.
Оставете рибата във фурната за около 10-12 минути.
Ако филетата изглеждат, че се нуждаят от малко повече време, върнете ги във фурната за 2-3 минути.
Сервирайте сготвената мерлуза с любимите си гарнитури.
Гарнирайте с резен лимон или клонка магданоз и се наслаждавайте.
Коментари