Gotvach.bg»Съвети»Как се готви домашен заек?

Как се готви домашен заек?

Г. ВълчеваГ. Вълчева
Новак
220
Как се готви домашен заек?

Заешкото месо е не само вкусно, но здравословно и с ниско съдържание на мазнини. Обикновено се пече, готви се на яхния или се задушава в гювеч, за да остане месото меко и сочно. Преди готвене оставете охладения заек до стайна температура и имайте предвид, че е постно месо, тоест трябва да внимавате да не изсъхне.

Младите зайци са подходящи за печене, докато по-възрастните се нуждаят от бавно готвене. Ако имате възможност, снабдете се с черния дроб, сърцето и бъбреците на заека - тези вкусни вътрешности са чудесни леко запържени и сервирани като предястие или в топла салата.

Бавното готвене е идеално, ако месото на заека е по-твърдо, за да стане то сочно на вкус. Вариант е да сготвите заешка яхния, гювеч, рагу и терини, няма да съжалявате. Дори да не е старо, постното месо на заека може да стане жилаво, за по-сигурен резултат гответе на слаб огън за дълъг период от време и потопете заека в сос.

Препоръчително е да оставите заека да се охлади в течността за задушаване. Заешкото може да се готви при ниска температура от около 150°C, потопено в олио или патешка мазнина.

Готвенето на домашен заек прилича в известен смисъл на пилешкото. Запържете на умерен огън за около 20 минути, докато вътрешната температура достигне 71°C. В идеалния случай гответе набързо само постните, крехки части от заека, например заешко филе - другите разфасовки са по-подходящи за печене или задушаване в тенджера.

Колко дълго се пече заекът, зависи от ставата, но заради малко мазнина, месото не се нуждае от продължително готвене. Много рецепти изискват бързо запичане или пържене на тиган, преди да се сложи за кратко да се доизпече в гореща фурна.

Винаги оставяйте месото да почине добре преди сервиране, за да запази възможно най-много сокове.

За още вкусни идеи със заешко, разгледайте нашите предложения за:

- заешки гювеч;

- заешко с картофи;

- заешко с ориз.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
Общо гласували: 1
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати