Gotvach.bg»Съвети»Какво е остатъчен квас

Какво е остатъчен квас

EvgeniaEvgenia
Мастър Шеф
94265
Какво е остатъчен квас
Снимка: Yordanka Kovacheva
Хидрофобирана покривка за маса против петна
Качество без компромис:
Хидрофобирана покривка за маса против петна
54.00 лв.

Рецептата за направа на квас е лесна - само брашно и филтрирана вода. Но процеса се извършва в различни стъпки в продължение на няколко дни, като квасът се "захранва". Просто отнема малко повече време, но процесът не е сложен.

Добре е да се използва вода без хлор.

Започнете, като първия ден комбинирате 1/2 ч.ч. брашно и 1/3 ч.ч. филтрирана или бутилирана вода.

Трябва да разбъркате, докато не останат бучки. Покрийте с хлабав капак, който да позволява на кваса да диша.

Поставете буркана на хладно място в продължение на 24 часа. Това е вашият стартер. На втория ден свалете капака и разбъркайте кваса. Оставете пак на хладно място за 24 часа.

На сутринта на третия ден трябва да започнете да виждате някаква активност в кваса си - като образуващи се мехурчета отгоре, и дори може да забележите, че той е покачил малко обема си.

Това е денят, в който ще започнете да храните своя квас. Започнете, като махнете три супени лъжици от кваса и добавите 1/2 ч.ч. брашно и 1/3 ч.ч. филтрирана или бутилирана вода.

Разбъркайте, докато се смесят добре, и покрийте с хлабав капак. Оставете да престои 12 часа - до вечерта.

Когато храните кваса, онзи квас, който махате, се нарича остатъчен квас. Остатъчният квас, който сте натрупали през седмицата при захранването на кваса, е идеален за включване в други рецепти (например можете да си направите вкусни палачинки).

Вечерта добавете в кваса 2 с.л. брашно и 1 1/2 чаени лъжички филтрирана или бутилирана вода. Разбъркайте, докато се смесят добре. Покрийте с хлабав прилепващ капак.

Оставете да престои 12 часа. През следващите дни повторете стъпките от третия ден. През това време трябва да видите как квасът ви се покачва.

На седмия ден проверете дали квасът е готов, като вземете лъжица закваска в чаша вода със стайна температура. Ако квасът плува във водата, е готов за печене!

Ако квасът не изплува, не е готов. Продължете със "захранването" и тествайте всеки ден, докато квасът стане годен за ползване.

Вижте как се правят вкусни:

- баници с квас;

- сладкиши с квас;

- пици с квас.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен