Ако обичате много лазаня, но не ви се занимава да я приготвяте често, защото е доста трудоемка, то има начин да имате лазаня за по-дълго време, без да се налага да я готвите.
Просто си пригответе и за да я запазите за по-дълго, я замразете. А как става замразяването на лазаня, ще ви разкажем в следващите редове.
Да си замразите италианския специалитет, приготвен в домашни условия, е един много добър вариант, когато се чудите какво да сготвите за вечеря, а ви се хапва нещо вкусно.
Да се замразява храна, не е нещо ново или необичайно, но трябва да се внимава. Трябва правилно да избирате всички продукти за ястието и след това да го приготвите правилно, за да си гарантирате по-добър резултат.
Как да замразите лазанята
- Можете да замразите лазаня, ако в нея сте вложили пресни и качествени продукти, ако искате да имате прясна лазаня и след размразяване, без да има опасност от разваляне;
- Можете да си приготвите лазанята и без да я печете да я замразите, а когато искате да я хапнете, просто да я размразите и да я изпечете. Можете да я изпечете и така да я замразите, това също е вариант. Независимо по какъв начин е приготвена и с какви продукти, лазанята може да бъде замразена, стига продуктите, които сте използвали, да са пресни и качествени;
- Трябва да изберете правилния съд или опаковка, в които ще замразявате ястието. Когато купувате кутии за замразяване, трябва да сте сигурни, че на тях има обозначена снежинка - това значи, че са подходящи за замразяване. Ако имате възможност, купувайте такива контейнери и кутии, които са подходящи и за фризер, и за фурна. Така ще си спестите прехвърлянето на лазанята в друг съд след размразяване;
- Изпечената и замразена лазаня има по-добър вкус, отколкото тази, която е замразена сурова. Трябва обаче хубаво да изстине, след като е изпечена и преди да бъде сложена във фризерта;
- След като съдът, в който сте пекли лазанята, е охладен, неговата повърхност трябва да се покрие. Не трябва обаче да се използва алуминий, защото той може да повлияе на вкуса на ястието. Използвайте фолио за свежо съхранение;
- Много добре трябва да увиеете лазанята навсякъде, не трябва да има никакви пролуки, през които може да мине въздух. Хубаво е да замразите лазанята на порции. Така ще размразите толкова, колкото ще консумирате, и няма опасност от разваляне. Не забравяйте да сложите бележка на съда, в който замразявате лазанята, не само какво съдържа, но и датата, на която е замразена. По този начин лазанята може да се съхранява до 3 месеца, независимо дали е с месо или зеленчуци.
Сред любимите рецепти за лазаня, които може да замразите, са:
- постна лазаня;
Коментари