Сусамът може да се използва и при приготвянето на хляб, франзели, бисквити и хлебни пръчици. Основна съставка е в азиатската кухня и се употребява при приготвянето на много ястия - от суши, до супи.
Също така в кулинарията е особено подходящ за включване в панировки при приготвяне на хрупкави пържени пилешки хапки (може и от сирене, кашкавал, зеленчук и др.), покрити с хрупкаво панко или галета.
При панирането на пилето с редуване на потапяне първо в брашно, после в яйце и след това в галета (с включен в нея сусам), винаги се определя мокра ръка и суха ръка. Това е техника, която служи много добре.
При панировката със сусам на около 800 грама пилешко филе, нарязано на хапки, ще са ви нужни:
- ¼ чаша универсално брашно
- сол и прясно смлян черен пипер
- 2 яйца
- ½ чаша панко галета
- ¼ чаша бял сусам
- 2 с.л. черен сусам (може и бял)
- растително масло, за пържене
За да панирате пилето в купа, първо подправете брашното с обилна щипка сол и черен пипер.
В друга купа разбийте яйцата със супена лъжица вода.
В трета купа комбинирайте панко галета с бял и черен сусам, докато се разпределят равномерно.
Първо, оваляйте пилешките хапки в брашното, така че да ги покрие отвсякъде, като изтръскате излишното брашно. Потопете после в яйцата, като обърнете, за да покриете от двете страни, и след това прехвърлете в купата с галета и сусам.
Покрийте с галета и сусам отгоре, след това обърнете и натиснете, докато цялата хапка се покрие равномерно. Прехвърлете в чиния или дъска за рязане и повторете действието с останалите хапки.
После изпържете в тиган или изпечете във фурната панираните хапки.
С тази панировка със сусам може да приготвите още:
- риба пане;
- паниран патладжан;
Коментари