Пържолите са изключително вкусно ястие, което може да се приготвя както на фурна, така и пържени, на скара или барбекю. Още преди да пристъпите към рязането на месото, трябва да подберете хубаво парче месо, защото качеството е най-важно.
Цветът например говори много за качеството – говеждото трябва да бъде тъмночервено, телешкото да е сочно розово, агнешкото със светлочервен приятен цвят, а свинското да розово-червено. Миризмата му не трябва да бъде натрапчива, а лека.
Ако имате цяло парче месо, което искате да нарежете на пържоли, трябва да спазвате някои основни правила. На първо място, използвайте много остър нож, с който месото да може да се реже лесно. Режете месото под прав ъгъл спрямо мускулните влакна. Дебелината на пържолите зависи от това по какъв начин ще ги обработвате след това. По принцип дебелината на пържолите е около 1-2 см.
Ако ще ги приготвяте на скара или барбекю, нарежете по-дебели пържоли, защото твърде тънките ще изсъхнат и няма да бъдат така сочни. Ако пък ги приготвяте на тиган или фурна, може да бъдат и по-тънки. Хубаво е пържолите да се начукат и да се мариноват, за да може да бъдат още по-вкусни.
Вижте и няколко идеи за вкусно приготвени пържоли: Мариновани свински пържоли с чесън, Пържоли в Гювеч и Пържоли с четири сирена.
Коментари