Написани са стотици рецепти със соя, включващи универсалната соя, включително:
- мисо;
- темпе;
- соево мляко;
- тофу;
- едамаме.
Хубавото на соевите продукти е, че те са универсални, лесни за използване и могат да предложат значителни ползи за здравето. Твърдите зърна от соя са аналог на боба и се приготвят по същия начин.
Можете да замените месото в постните кебапи, постните яхнии, супите и прочие със соеви хапки. Работят много добре! Можете да замените телешката кайма в мусаката със соева кайма.
1. Тофу (Соево сирене)
Тофуто се прави от соева извара, която е пресована на блокове. Подобно на други соеви продукти, тофуто осигурява всички незаменими аминокиселини, които са необходими за човешкото здраве, така че е чудесен заместител на месото в диетата;
2. Азиатски фъстъчен дип
Смесването на копринено тофу с фъстъчено масло, създава невероятно кремообразен дип, който е с високо съдържание на протеини и е източник на полезни за сърцето мазнини, благодарение на соята и фъстъченото масло. Сервирайте с пръчици моркови или ябълкови резенчета или го използвайте като намазка за сандвич;
3. Салата с булгур, едамаме и чери домати
Едамаме са свежи, зелени, соеви зърна с хрупкава текстура и орехов вкус. Предлагат се както пресни, така и замразени, в шушулка или с черупки. Сложете ги в салати, за да добавите протеини и фибри, както и малко цвят в тях, или хапнете от тези вкусни зърна, като здравословна закуска с ниско съдържание на мазнини;
4. Млечен шейк
Увеличете хранителната стойност на млечния шейк, като използвате соево мляко и соев сладолед вместо пълномаслени млечни продукти. Имайте предвид, че соевото мляко съдържа само около една четвърт от калция в пълномасленото мляко, но редица соеви млека са обогатени с калций, така че проверете етикета с хранителни стойности на опаковката.
Коментари