Глазурата придава изискан и завършен вид на всеки кекс. Освен това подходящата глазура е в състояние да скрие някои дребни несъвършенства на изпечения кекс, като малки пукнатини и др. Универсалната глазура, която се използва както за кекс, така и за мини-кексчета и мъфини, е шоколадовата глазура.
Шоколадовата глазура за кекс се приготвя изключително лесно. За нея са ви нужни само половин чаена чаша захар, 1 супена лъжица какао на прах и 3 супени лъжици прясно мляко. Продуктите се смесват, разбъркват се добре и се разтопяват на бавен огън.
Когато глазурата започне да се покрива с мехурчета, се сваля от котлона, оставя се да се охлади малко и се нанася върху кекса. По желание преди нанасянето могат да се собавят 30-40 г масло и да се разбие с миксер.
В случай, че не сте любители на шоколада, тогава можете да глазирате кекса си с обикновена лимонова глазура. Лимоновата глазура е много подходяща за плодови кексове. За нейното приготвяне ще ви трябват 2 лимона, 10 с.л. захар и 100 мл вода.
Лимоните се попарват, нарязват на парчета и раздробяват в блендер. Към тях се прибавят захарта и водата. Сместа се вари на слаб огън до сгъстяване, след което кексът се глазира върху решетка.
Изключително вкусна и ефектна е маслената глазура. За маслената глазура трябва да си приготвите 200 г масло, 200 г захар и 1 ванилия.Продуктите се смесват и разбиват до получаването на пухкав крем. По желание към него може да прибавите 100 г ягоди или малини, смесени с 1 с.л. захар, сок от четвърт лимон и малко настъргана лимонова кора.
Коментари