Gotvach.bg»Съвети»Какво е заквасена сметана?

Какво е заквасена сметана?

Какво е заквасена сметана?

Сметаната е един от най-известните съставки, без които съвременната кулинария е невъзможна. Продуктът сметана се получава от нехомогенизирано мляко с високо количество мазнини в състава си.

Обикновено сметаната се произвежда от квасено или прясно мляко. Тя намира широко приложение в класически сладкарски рецепти. Сметаната обаче съществува в различни видове:

- бита сметана;

- суха сметана;

- сметана на растителна основа;

- сладкарска сметана;

- готварска сметана;

- заквасена сметана.

Най-използваният и широко разпространен вид сметана е заквасената, като причината за това е, че нейният вкус наподобява този на киселото мляко.

Какво представлява заквасената сметана

Приложенията на заквасената сметана са разнообразни, като тя е подходяща съставка, както за солени, така и за сладки ястия.

Маслеността на заквасената сметана е висока около 25-30%. Този вид сметана се получава при процеса на подкисляване на бактерии.

Заквасената сметана се различава от останалите видове по това, че наподобява консистенцията и вкуса на киселото мляко. Това се дължи на факта, че при производството ѝ тя се заквасва със същата бактерия, която се използва при направата на киселото мляко.

На вкус тя е по-скоро солена, отколкото сладка. На пазара заквасената сметана се предлага в различен процент масленост, като той определя и нивото на нейната гъстота.

Заквасената сметана е вкусна добавка за различни ястия - от супи, през чийзкейк, до млечни салати и др. Тя е и основна съставка в приготвянето на класически сосове за спагети и други тестени изделия.

Ако обичате да приготвяте различни рецепти със заквасена сметана, предлагаме да опитате от нашите рецепти за:

- палачинки със заквасена сметана;

- мъфини със заквасена сметана;

- торти със заквасена сметана;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати