За да разпалите жар за барбекю, е необходимо да се снабдите с метално или друг вид барбекю/скара, подходящи въглища, хартия за горене и подходящи дървени материали. Желателно е, преди да сложите въглища, на дъното на металния съд поръсете малко пясък.
Не използвайте стартерна течност! Това е химия, каквото и да пише. И тогава въглените миришат на гориво, което не е добре... Не вземайте вестник, а чисти листове хартия, за предпочитане жълти стари или плътна бяла хартия, която не е ламинирана (не е лъскава).
Целият проблем е, че има боя на основата и тежки метали върху вестникарска хартия и има метали и масла в продуктите за запалване.
Накъсайте я на късове и поставете в мангала, поръсете всичко с въглища, а самата хартия поръсете с остатъците от въглища с фин прах и добавете още един слой дребни клонки или дървени ситни летви отгоре.
Подпалете хартията и постепенно се опитайте да добавите малки летви/ клонки към горящото място. Не започвайте веднага да подавате въздух с духалка или друго устройство, а когато хартията изгори с 30-40 %.
Като пламне - добавете малко по-големи дървени материали един през друг - да има дупки за въздух. Колко добре пламва (използвайте духалка) - разпределете парчетата дърво върху въглените.
Въглените за барбекюто ще пламнат, вие ги изравнете. Неизгорели парчета дърво - бутнете встрани. Щом въглищата започнат да побеляват, слагате готовите шишове или решетка с месо.
Колко време обикновено отнема запалването на въглищата от момента на поставянето им на скарата, преди да можете да започнете да готвите самото месо на барбекю.
Зависи от много фактори. Трябва да има подпалки за въглища, добро обветряне и опит. Обикновено шишчетата могат да се поставят след 15-20 минути - като усещате топлината с ръката си.
Вижте още:
- Тайната на перфектното барбекю;
- Как да си направим барбекю от тухли;
Коментари