Какво е катми и как точно се правят е въпрос, който измъчва много начинаещи готвачи, които нямат голям опит в кухнята. За тях бързаме да уточним, че катмите всъщност много приличат на палачинки. Но между тях и палачинките има една съществена разлика, а тя е, че катмите задължително се приготвят с мая, докато на палачинките не се слага набухвател или се добавя съвсем мъничко сода бикарбонат.
Познавачите твърдят, че катмите стават най-вусни, когато са приготвени на сач, намазан с масло. Добрата новина е, че вкусни катми може да си приготвите на тиган, като препоръчително е да е тиганът да е дебелостенен и с незалепващо покритие.
За приготвянето на смес за катми, трябва да си набавите брашно (около 300 г), вода (400 мл), масло (60 г), сол, щипка сол, мая (10 г) и 1 жълтък. Продуктите, без маслото, се смесват и разбиват добре до получаването на тесто, по-гъсто от тесто за палачинки. След това сместа се оставя на топло, докато увеличи двойно обема си.
С черпак се гребва и се слага малко количество от тестото за катми в предварително загрят и намазан с масло тиган. Катмите се пържат (пекат) от едната страна до готовност, т.е. до появата на дупчици по повърхността, след което се обръщат.
Готовите катми могат да се гарнират със сладко по избор, шоколад, шунка, топено сирене и въобще каквото обичате за похапвате и с каквото разполагате в хладилника. Рецепти за болярски катми, селски катми и бабините катми с прясно мляко може да намерите на нашия сайт.
Коментари