Веднага щом оставите обелени или нарязани картофи, процесът на окисление започва и картофите стават кафяви. Окисляването е химическа реакция, която не влияе върху годността за консумация на картофите, но променя цвета им.
Можете да се обелят сурови картофи и да се съхраняват в купа със студена вода в хладилника до един ден, преди да се използват.
Как да предпазят обелените картофи от обезцветяване
След като са обелени и нарязани картофите на дъска за рязане, може да се използва един от следните методи, за да се предотврати окисляването:
- Нанася се киселина върху картофите. Добавя се лимонов сок или оцет към цели, нарязани на кубчета или резени картофи. Добавя се киселина в купа с вода и след това се добавят картофите. Киселинната течност ще промени pH на картофите, за да спре окисляването;
- Покриват се картофите с вода. Поставят се картофите в купа със студена вода, докато се приключи беленето им или нарязването им. Студената вода забавя процеса на окисляване, но няма да го спре напълно. Този метод е особено добър вариант, ако се планира да се готвят картофите веднага, след като се обелят или нарежат. Студената вода е най-добрият вариант, но водата със стайна температура също ще работи в краткосрочен план;
- Поставят се картофите в подсолена вода. Нарязаните картофи се потапят в подсолена вода, тъй като комбинацията от вода и сол предпазва окисляването. На всеки четири литра вода се добавя около една чаена лъжичка сол в голяма купа или тенджера. Добавят се картофите и след това се покрива купата с найлоново фолио. След което се поставят в хладилника.
Коментари