Gotvach.bg»Съвети»Как се прави каймак?

Как се прави каймак?

JuliyaJuliya
Помощник Готвач
1745

За да приготвите каймака, ще ви трябва много добро прясно мляко, което не е претърпяло термична обработка. Количеството каймак ще зависи от качеството на млякото.

От 5 литра натурално прясно мляко може да се получи до 200 г каймак.

Стъпка 1

Сварете млякото на слаб огън, без да се покрива с капак и го налейте още горещо в малки широки купички (около 300–400 мл).

Стъпка 2

Поставете купичките компактно на масата и ги покрийте с марля. Оставете ги да се изстинат и да се престоят 14–15 часа.

Стъпка 3

През това време на повърхността на млякото се образува жълтеникав мастен плътен слой. С помощта на лъжица внимателно прехвърлете този слой в купа или тенжера. Останалото мляко може да се използва за приготвяне на катък.

Стъпка 4

Получената смес е разнородна по състав: съдържа крем, пяна и дебели бучки. Затова трябва да разбиете тази смес с телена бъркалка, докато стане гладка.

Стъпка 5

За да стане напълно хомогенен каймакът и да се съхранява добре, трябва да го загреете.

Поставете тенджерата на слаб огън и загрейте без да кипне. Непрекъснато разбърквайте каймака.

(Стъпка 6)

Изсипете каймака в купа, покрийте с чиния и го приберете в хладилника. Каймакът е готов.

Виж също защо кафе машината не прави каймак и как да си направиш перфектното кафе еспресо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен