За да приготвите каймака, ще ви трябва много добро прясно мляко, което не е претърпяло термична обработка. Количеството каймак ще зависи от качеството на млякото.
От 5 литра натурално прясно мляко може да се получи до 200 г каймак.
Стъпка 1
Сварете млякото на слаб огън, без да се покрива с капак и го налейте още горещо в малки широки купички (около 300–400 мл).
Стъпка 2
Поставете купичките компактно на масата и ги покрийте с марля. Оставете ги да се изстинат и да се престоят 14–15 часа.
Стъпка 3
През това време на повърхността на млякото се образува жълтеникав мастен плътен слой. С помощта на лъжица внимателно прехвърлете този слой в купа или тенжера. Останалото мляко може да се използва за приготвяне на катък.
Стъпка 4
Получената смес е разнородна по състав: съдържа крем, пяна и дебели бучки. Затова трябва да разбиете тази смес с телена бъркалка, докато стане гладка.
Стъпка 5
За да стане напълно хомогенен каймакът и да се съхранява добре, трябва да го загреете.
Поставете тенджерата на слаб огън и загрейте без да кипне. Непрекъснато разбърквайте каймака.
(Стъпка 6)
Изсипете каймака в купа, покрийте с чиния и го приберете в хладилника. Каймакът е готов.
Виж също защо кафе машината не прави каймак и как да си направиш перфектното кафе еспресо.
Коментари