Къпините съдържат голямо количество витамини (А, С, Е, витамини от група В) и макроелементи (калий, калций, фосфор, магнезий, натрий).
100 г къпини съдържат 25% от дневната норма на витамин С, 19% от дневната норма на витамин К, 31% от дневната норма на манган.
Плодът на къпини съдържат въглехидрати (захароза, глюкоза, фруктоза), антоцианини, пектини, феноли, биофлавоноиди, органични киселини (лимонена, ябълчена, винена), танини, минерали и фибри.
100 г къпини съдържат около 15% от препоръчителния дневен прием на фибри, които помагат за нормализиране на чревната функция.
Къпините са едни от петте най-мощни антиоксиданти.
Антоцианините намаляват възпалението и предпазват клетките от увреждане на свободните радикали.
Катехините понижават холестерола и подобряват функцията на кръвоносните съдове, което поддържа здравето на сърцето.
Кверцетинът има противовъзпалителни и антивирусни свойства.
Калоричното съдържание на пресните къпини е ниско - 30 ккал на 100 грама. Но след обработка се увеличава значително. Замразените къпини съдържат 60 ккал, а консервираните – 90 ккал.
Коментари