В състава на какаовото масло преобладават мастните киселини: олеинова киселина (до 43%), стеаринова киселина (до 34%), лауринова и палмитинова киселини, линолова и арахидонова киселини и други.
Преобладаващата олеинова киселина в състава притежава антиоксидантни свойства, спомага за намаляването на холестерола, подобрява функционирането на нервната система и кръвообращението.
Олеиновата киселина се препоръчва от лекарите като профилактика на пациенти, страдащи от атеросклероза.
Лауриновата киселина възстановява кожата и я овлажнява.
Арахидоновата киселина в какаовото масло възстановява мускулната тъкан, предпазва нервната система и участва в регенерацията на мозъчните неврони.
Омега-3 и омега-6 забавят естествения процес на стареене.
Също така какаовото масло съдържа някои витамини (В4, Е, К) и минерали (фосфор).
100 г обработени зърна съдържат 884-899 ккал, наситнените мазнини са около 57-64% на 100 г.
В състава на какаовото масло има голямо количество теобромин. Това са неразтворими кристали, които имат положителен ефект върху работата на човешкото тяло.
Вижте още здравословни десерти с какаово масло.
Коментари