Gotvach.bg»Съвети»Каква мая се използва за хлебопекарна?

Каква мая се използва за хлебопекарна?

Каква мая се използва за хлебопекарна?
Освежител против неприятни миризми за хладилник
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Освежител против неприятни миризми за хладилник
8.90 лв.

За домашни хлебопекарни се използва суха мая обикновено, тъй като тя е лесна за употреба и има дълъг срок на годност. Сухата мая се предлага в два основни вида:

Инстантна суха мая

Това е най-често използваната мая за хлебопекарни.

Не е необходимо да се разтваря предварително във вода – директно се добавя към сухите съставки на тестото.

Инстантната мая се активира по-бързо и по-лесно по време на месене и печене.

Тя е особено подходяща за хлебопекарни, тъй като процесът е автоматизиран и маята започва да действа веднага след като машината замеси тестото.

Активна суха мая

Тя също е подходяща за хлебопекарни, но изисква активиране преди употреба.

Активира се, като се разтвори в топла вода (около 35-40°C) с малко захар за около 5-10 минути, докато започне да прави пяна.

След активиране може да бъде добавена към тестото в машината.

Прясна мая

Прясната мая може да се използва в хлебопекарни, но не е толкова удобна, тъй като има по-кратък срок на годност и трябва да се съхранява в хладилник.

За разлика от сухата мая тя трябва да бъде разтворена в течност (вода или мляко), преди да бъде добавена към тестото.

Ако използвате прясна мая, трябва да използвате около 3 пъти повече количество в сравнение със сухата мая (например, ако рецептата изисква 7 г суха мая, използвайте около 21 г прясна мая).

Съвети при използването на мая в хлебопекарна

Винаги проверявайте инструкциите на производителя на хлебопекарната относно препоръчителния вид мая.

Ако ползвате инстантна суха мая, просто я добавете към сухите съставки на тестото.

За активната суха мая и прясната мая е важно да следвате процеса на активиране, за да сте сигурни, че тя ще започне да действа правилно в машината.

Вижте още кое брашно е най-добро за хлебопекарна, както и съвети при избора на хлебопекарна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен