Gotvach.bg»Съвети»Колко килограма е най-подходящо да е прасенце за печене?

Колко килограма е най-подходящо да е прасенце за печене?

MarianeMariane
Джедай
2559563k
Колко килограма е най-подходящо да е прасенце за печене?

Ако има една религия, която да обедини всички родни чревоугодници, то това би била тази на печеното прасенце. Не може с гордост да носите титлата чревоугодник, ако поне веднъж през живота си не сте опитали печено прасенце на фурна или печено прасенце на пещ.

За приготвянето на този кулинарен празник за сетивата ви трябва едно цяло прасенце сукалче, мазнина и подправки за мариноване, както и различни зеленчуци, кисело зеле, дреболии и т.н., с които по желание да напълните сукалчето.

Щастливците, които са опитвали някога от този деликатес, ще ви кажат, че месото на печеното прасенце няма нищо общо с печеното свинско месо. Това най-вероятно се дължи на факта, че цели се пекат само прасенца, които са още сукалчета и се хранят предимно с мляко.

Което ни води и до най-важният въпрос - колко килограма е най-подходящо да е прасето за печене. За да зарадвате себе си и гостите с най-вкусното печено прасе, опитвали някога, трябва да поберете сукалче с тегло между 6 и 10 кг.

Прасенцата, които тежат под 5-6 кг, са твърде дребни и крехки, те не разполагат с почти никаква подкожна мазнина и в резултат няма как да получат така мечтаната запечена до кафяво хрупкава коричка.

По-тежките от 10 кг прасенца не са особено подходящи за печени в цяло състояние. Те са твърде големи, месото ще изисква часове печене и като за капак просто няма да стане толкова крехко и сочно като това на по-малките си братя.

На нашата страница е разкрита в детайли технологията на приготвяне на печено прасенце. Там ще откриете също как се приготвя Пълнено прасенце по сръбски и Печено коледно прасенце.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
Общо гласували: 3
50
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати