Gotvach.bg»Съвети»Брашно Семола - какво представлява?

Брашно Семола - какво представлява?

ЕлинкаЕлинка
Новак
4
Брашно Семола - какво представлява?

Брашното Семола (на италиански semola) е вид брашно, направено от твърда пшеница (Triticum durum). То има по-груба текстура в сравнение с обикновеното пшенично брашно и се отличава със своя златистожълт цвят.

Семолата е широко използвана в средиземноморската кухня, особено в Италия.

Характеристики на брашното Семола

1. Произход: Получава се чрез смилане на твърда пшеница (durum wheat);

2. Текстура: Груба, зърнеста, подобна на фино смлян пясък;

3. Цвят: Жълтеникав, благодарение на високото съдържание на пигмента каротеноид;

4. Протеини: Високо съдържание на глутен, което го прави идеално за тестени изделия.

Видове брашно Семола

- Semola: По-груба версия, използвана често за приготвяне на паста;

- Semola rimacinata: Пресята и по-фино смляна версия, подходяща за хляб, пица и фокача.

Приложения на брашното Семола

1. Приготвяне на паста: Семолата е основната съставка за традиционната италианска паста. Грубата текстура позволява на сосовете да полепват по-добре по повърхността на пастата;

2. Хляб и пица: Semola rimacinata се използва за ароматни хлябове, фокача и пица с отлична текстура;

3. Сладкиши: В някои кухни се използва за десерти като халва или реване;

4. За поръсване: Грубата структура на семолата я прави чудесна за поръсване на тави за пица или хляб, за да не залепва тестото.

Разлики с други брашна

- Обикновено пшенично брашно: По-ситно, бяло, с по-ниско съдържание на протеин;

- Царевично брашно: Направено от царевица, с различен вкус и по-малко глутен;

- Грис: Подобен на семолата, но често по-едър и използван за различни кулинарни цели.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
Общо гласували: 1
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен